Omtalens detaljer

 
BERDON KIRKSAETHER & THE TWANG BAR KINGS
BN93 - Februar 2016
february 24, 2016    
Karakter 
 
5.0

Dyrisk rockete blues

Da ex-CIA bluesrocker Berdon Kirksæther fra Vestfossen og hans kamerater i The Twang Bar Kings slapp albumet Latenighters Under a Full Moon for to år siden var det intet mindre enn en sensasjon for alle som liker spennende blåtonet musikk og gitarledet rock med elementer av jazz og latin-groove. Helt i klasse med en Ry Cooder på en Peter Green-trip, mente jeg dengang.
Nå er Berdon og hans kumpaner, der trommeslager Roy Hanssen og bassist Stein Tumert har fulgt med siden dagene med bluesrock-bandet CIA (som turnerte land og strand og slet ut setene på Smuget samtidig med Marius Müllers glansdager), endelig tilbake. Og nå er det mer tungt elektrisk og dyrisk rockete blues det handler om. De eksperimentelle ideene fra «Latenighters Under a Full Moon» er byttet ut med rå og elektrisk vibrerende gitar-bluesrock med bar-møkkete vokal.
Åpningen med «Mama roll over», skrevet av Berdon sammen med CIAs tidligere gitarist Johny Aasgaard, er primal og meget velfungerende bluesrock fra samme skuff som Walter Trout og Joe Bonamassa på gode dager. Med «Some kind of voodoo» er vi mer i en Dr John-inspirert utgave av Jimi Hendrix på en sen natts jam. Veldig syrete og bakpå, men har mye kraft og nerve i seg.
En cover-versjon av Robin Trowers «Mad House» fra 1980-albumet Victims of The Fury raver også som en Jimi Hendrix. Mange mente jo tidlig på 70-tallet at Robin Trower, makker med Cream-legenden Jack Bruce inntil han nylig gikk bort, var Jimi Hendrix arvtager. Denne låta viser hvorfor, og Berdon vrenger gitaren helt fantastisk i en klasse for seg selv i norsk bluesrock, som noe helt på høyde med Robin Trower selv!
Avslutningen med Berdons egen «When the moon is on the rise» vender litt tilbake til den blå stemningen fra forrige album. Funklende, elektrisk, bluesy syretrip, gitarflerrende akkorder, mørk vokal full av mystikk. Det er dette musikk handler om. Spennende låtskriving og inspirerte og teknisk svært delikate studioproduksjoner med en live følelse. Der er Berdon Kirksæther og hans Twang Bar Kings noe helt enestående i norsk musikk. Men hvem får det med seg?

Kommentarer

 
 
Ordne 
 
 
 
 
Powered by JReviews