Omtalens detaljer

 
JOAKIM TINDERHOLT
BN101 - September 2017
oktober 09, 2017    
Karakter 
 
6.0

Denne plata må du ha

Joakim Tinderholt treffer med en bredside av et album som kommer til å holde mange fester i gang langt utover natten. Vi snakker om old school blues med den klassiske røffe snerten. Der kilden er de tidlige innspillingene med for eksempel Junior Wells eller Freddie King, pisket opp med den rock’n roll-twangen som fikk Jerry Lee Lewis til å feie over tangentene. Dette fyrer opp bluesen så det er umulig å stå stille. Det låter så tøft at jeg forstår hvorfor Joakim Tinderholt har fått stadig større jobber på festivalene nedover i Europa den senere tiden. Ja, i Belgia åpnet de for rockebandet The Hellacopters fra Sverige, den fremste eksponenten for scandinavian rock. Lurer på om skinnjakkene passet etter at Tinderholt & co hadde fått publikum i knestående? Det må bli litt som å møte opp på stasjonen og oppleve at festen forlot perrongen med forrige tog.

«Hold on» har også masse uimotståelig r&b-swing slik Sugar Ray Norcia, Duke Robillard og Kim Wilson tenker at festen av en kveld skal låte. Det er ikke nødvendig med masse name-dropping, men bare konstatere at Joakim Tinderholt, og et band som har mye til felles med Billy T Band, flekser en muskel som henter det beste ut av 60-tallet og tenker at «den beste musikalske festen kan umulig være lagd enda». Sånn låter det i alle fall.
Joakim skriver mange av låtene selv, og de står ikke tilbake for de coverlåtene han velger seg fra skuffer ikke alle av oss har vært og tittet i, tror jeg. Tarheel Slims «Number 9 train» (som også Johnny Cash, The Mannish Boys og Dale Hawkins har gjort) har fått seg et mye større lokomotiv enn den noen gang har hatt og kan føre til flere avsporinger på sørlandske. Ike Turners «Trouble up the road» som åpner albumet er mye tettere opp til originalen sånn sett, men fader for en pipe Joakim synger med og for en tekst: «You’ve got to lose, you can’t win all the time». En sang om at det er trøbbel i vente. Vi trenger sanger som det. De gjør oss sterkere!

Hvor bra dette bandet og sangeren Joakim Tinderholt egentlig er måler du lett når de drar seg gjennom en gammel Freddie King-perle fra 1962 i «What about love». Både det lekne gitarspillet, pianoet som henger litt bakpå, og den topptrente stemmen til Joakim. En stemme som pumper akkurat så mye jern og legger så mye følelse i teksten at Freddie King blir redusert til det nest beste. En perle om usikkerheten man lett føler overfor dette de kaller «kjærligheten». Et tema som de virkelig nailer her. Ruth Browns «Sweet baby of mine» er mer leken r&b og gospel moro, og den litt seigere takten og at det er en kraftig mannsstemme som gjør den bringer også denne helt opp på høyde med originalen.
Og takk for at Joakim og bandet tar 50-talls låta «Farmer John» tilbake til r&b-formatet der den hører hjemme. All ære til Neil Young & Crazy Horse og alle garasjerock-bandene som har prøvd å gjøre den til sin, men dette er klassisk r&b og skal låte slik som her. Mener at også svenske Hep Stars, med en av gutta som skulle bli til ABBA, gjorde en popversjon av denne på 60-tallet. Vel nå leder Norge hvertfall 1-0 her.

Og det som en gang var nesten flaut når rock’n roll-artisten og gitaristen Johnny Rivers gjorde en crossover mot soul i 1966, som var blitt så populært i USA «by then», kommer mye bedre ut her med Joakim & co. Teksten kommer mye bedre frem, og det er virkelig en soulperle det som var en heller trøstesløs låt i utgangspunktet.

Blandingen av at Joakim og bandet gjør bedre versjoner av allerede legendariske gamle innspillinger innen soul, r&b og blues, og samtidig leverer lekne herligheter som «Anything is better than nothing» og «Jungle Bo» er uovertruffen. Dette har mye av den lekenheten du husker artister som Candye Kane og Bo Diddley for. Får du ikke startet festen, fortsatt festen, og fortsatt smiler etter festen med den plata her så må du gå til legen. For dette er essensiell musikk i 2017 og kanskje den høyeste kvaliteten på en bluesplate i Europa i år. Innspilt i Juke Joint Studio på Notodden. Tilfeldig? Jeg tror ikke det. For å lage sjokoladekake må du jo ha sjokolade. Her er det bare å knuse sparegrisen, for denne plata må du ha. Alle som ikke kjøper den får automatisk innkalling fra legen!

Kommentarer

 
 
Ordne 
 
 
 
 
Powered by JReviews