Magiske Dark Season Blues

.

Bortsett fra levende isbjørner, vartet årets bluesfestival på Svalbard fra 21. til 24. oktober opp med det meste. Musikalsk ble det presentert et spennende og variert program der både lokale, nasjonale og utenlandske band hadde fått plass. Serviceinnstilte og alltid blide arrangører som gjorde alt for at gjestene skulle trives gjorde sitt til at alle følte seg velkommen. De tilreisende fikk dessuten oppleve både sightseeingturer med besøk i hundegården, en nysgjerrig polarrev som ville høre blues utenfor Huset på lørdagskvelden, en tur på skytebanen, nordlys og et Svalbard som lå badet i måneskinn det meste av tiden. Bildet viser festivalartist Bill Sims.

- This is so awesome, hørtes over alt fra begeistrede musikere fra Memphis, New York, England og Irland, samt at vi som har besøkt Svalbard en rekke ganger heller ikke kunne unngå å la oss fortrylle av det mektige og trollske stedet tett opp under Nordpolen.

Som tidligere år ble vi nok en gang imponert over hvor godt  festivalen er arrangert. At det er litt av et puslespill å få alle brikkene på plass forstår en når i alt 15 band skal fraktes, trakteres og det ikke bare er å gå kjøpe nytt hvis instrument eller forsterkere skulle havarere.

 

Torsdag

Det var en spent gjeng med musikere som tok av fra Gardermoen med retning Longyearbyen. På bakken i Tromsø fikk en av passasjerene ombord et epileptisk anfall, og det ble et lengre opphold før vi kunne sette kursen mot Longyearbyen med flytid 1 time og 40 minutter. Vel fremme ble vi møtt av representanter fra festivalen og fraktet med buss til hotellet hvor en underveis ble guidet av John Sandmo.

Senere på kvelden hadde arrangørene invitert musikerne til velkomst middag – finnbiff – i den gamle funksjonær-messa i Nybyen som ligger lengst oppe i dalen. I det vi skulle forlate hotellet fikk vi en forsmak på hva som kunne skje idet strømmen gikk i hele Longyearbyen. Alle tok det med et smil og det ble derfor ekstra stemningsfullt å gå inn til middag i skinnet av stearinlys. Her fikk musikerne servert god mat og drikke samt en mer informativ presentasjon av Longyearbyen før de spredte seg utover på de forskjellige klubbscenene for kveldens konserter. Victor Wainwright, Reba Russell Band, Tim Ledfoot Scott og Cadillac Kings var artistene som fikk æren av å åpne den åttende Dark Season Blues.

Lavvo-konsert med Westby Band. (Foto: Merete Eide).

 

Fredag

På dagtid var det Barnehageblues med Rita Engedalen og Margit Bakken, skolekonsert med Deadwood og konsert med Westby Band på baren med verdens beste utvalg av sprit; Karlsberger samt lunsjjam med Cadillac Kings. Tidlig på kvelden kunne de få heldige som hadde skaffet seg billetter til Spitsbergen Hotell nyte gourmetmat og en eksklusiv akustisk konsert med Knut Reiersrud, Noora Noor, Bill Sims jr og Tim Ledfoot Scott. Utover kvelden gikk det slag i slag med musikk fra alle klubbscenene i hele Longyearbyen, og en kunne velge mellom konserter med Knut Reiersrud, Grainne Duffy, Bill Sims jr, Damer i Blues med Rita Engedalen og Margit Bakken samt Tuva Syvertsen og Susanne Hansen, Dave Fields, Linda Gail Lewis og Blaamyra.

 

Jam session med (fra v.) Dave Fields, Knut Reiersrud, JT Lauritsen og Victor Wainwright. (Foto: Merete Eide).

 

Lørdag

Dagbladets Øyvind Rønning lot publikum i puben på hotellet bli bedre kjent med Dave Fields og Knut Reiersrud ved å intervjue dem fra scena, før det braket løs med en fantastisk lunsj-jam. Tim Ledfoot Scott startet lørdagen med konsert på et fullsatt Karlsberger. Senere kunne en dra på Tundra Blues i en lavvo langt oppe i dalen der staute karer gikk isbjørnvakt, mens man hygget seg innendørs med Westby Band.

Kveldens arrangement på huset samlet alle musikerne til et musikalsk maraton, der Longyearbyen Storband åpnet det hele med gjesteartistene Palle Wangberg, Susanne Hansen og Noora Noor. Deretter gikk det slag i slag med konserter i to etasjer til langt på natt.

 

Søndag var den tradisjonelle kirkekonserten ledet av Rita Engedalen og Margit Bakken med gjestene Susanne Hansen, Joakim Engedalen Nilsen og Longyearbyen Blandakor i en fullsatt Svalbard Kirke. Festivalen ble avsluttet på Puben om kvelden der alle tilreisende artistene som var igjen til mandag samt lokale musikere deltok i jam ledet av Dave Fields.

Kirkekonsert med Rita Engedalen, Margit Bakken og Longyearbyen blandakor. (Foto: Merete Eide).

 

Oppsummering

På telefon fra Svalbard sier bookingansvarlig Gry Sneltvedt at antall solgte billetter ser ut til komme ut som i fjor, men at hun ikke kan gi de eksakte tallene enda. Fulle fly både torsdag og fredag tyder på mange tilreisende til festivalen, og det meldes om mange etternølere som meldte sin interesse ikke fikk plass på flyene. Festivalen har ytret ønske om at SAS setter opp ekstra fly til arrangementet, slik som de har gjort ved Polarjazz i månedsskiftet januar/februar, men har så langt vist liten vilje til dette. Et ekstra fly ville bety flere tilreisende og større billettinntekter som igjen vil gi grunnlag for videre drift av festivalen.

Om det blir enda en Dark Season Blues Festival på Svalbard gjenstår å se. Men festivalarrangørene sier at hyggelige tilbakemeldinger fra artister og gjester gir motivasjon til å  iallefall se på mulighetene for en nok en festival.

 

Artistene utropte iallefall Dark Season Blues som verdens beste festival! Vi sier oss enige i det, og selv om det er mange som fortjener å bi nevnt, er det slik at leder i Longyearbyen Bluesklubb Marianne Bakken Gyøry, bookingansvarlig Gry Sneltvedt og alltid hjelpsom tilstedeværende Dr John Sandmo kommer først i tankene når noen skal nevnes. Vi håper Longyearbyen er klar for en ny festival når mørketiden setter inn i 2011.

 

Mer om Dark Season Blues og bl.a. intervju med Reba Russell, Victor Waiwright og Tim Ledfoot Scott vil bli å lese i papirutgaven.

 

Tekst: Merete Eide