Dark Season – blues i blålyset

.

dark09_payne1.jpgI det dagslyset og sola er i ferd med å forlate Svalbard for fire lange vintermåneder, arrangerer engasjerte ildsjeler bluesfestival der oppe i nord. Den blå musikken går hånd i hånd med det blå lyset som farger fjellene på denne tiden av året. Årets Dark Season Blues ble arrangert 22-25. oktober. Blant de musikalske høydepunktene var Jackie Payne (bildet).

 

Vel ute av flyet får vi søringer en skikkelig velkomst med vind og snø, og er snare med å finne frem de medbrakte vinterklærne. Været bedres etter hvert, og vi har stort sett kaldt og pent klarvær. Men om det er kaldt ute så er varmen og vennligheten man møtes med overalt nok til å tine oss. Et lag av frivillige står klare til å legge alt til rette for tilreisende artister og publikum. En del av dem reiser opp fra “nede”, (som fastlandet kalles av de lokale), bare for å jobbe som frivillige.

dark09_natur.jpg 

Det blå ettermiddagslyset på Svalbard er et mektig skue.

 

Festivalstart torsdag

Torsdag kveld dras festivalen i gang på tre lokale utesteder. Joakim Tinderholt Express spiller opp på hotellet, JT Lauritsen og Buckshot Hunters spiller på Kroa med de amerikanske gjesteartistene Billy Gibson og Dave Fields, og på Svalbar er det Tina Lie som spiller. På tross av at det for de fleste er hverdag dagen etter er stemningen høy.

 

Skole- og barnehageblues

Fredag formiddag er det Svalbards yngre befolkning som får sin dose med blues. Gibson, Fields og JT Lauritsen spiller for de minste i barnehagen, mens Tina Lie holder skolekonsert på Longyearbyen skole, hvor det går barn fra 1. klasse til videregående. Tina jobber til daglig med ungdom, og har stålkontroll på de drøyt 100 barn og unge som har møtt opp. Etterpå er det egen konsert for de aller minste på skolen.

 

Ettermiddagen  tilbringes på jam, hvor mange av musikerne er innom. Det hele ledes av Bill Troiani, som har lang erfaring som jam-vert.

 dark09_stemning.jpg

Mellom slagene nyter vi den fantastisk vakre naturen rundt byen. Snøen har så vidt lagt seg, men det er ennå for lite til at det er snøscooterføre. Men fjellene rundt byen ruver majestetisk og hvite, og i det blå ettermiddagslyset som er så spesielt for Svalbard er det et mektig skue.

 

Fredag

Fredag kveld er det igjen byens utesteder som huser konserter. På hotellet er det bluegrass for alle pengene med lokale Blåmyra først, før Knut Hem og hans Hemisfair tar siste økta. Amerikanske Kirk Fletcher er på Norgestur igjen, og har denne gangen slått seg sammen med Adam Douglas og hans Mr. Douglas Group. Bandet åpner kvelden på Kroa med et funky og flott sett. Kirk og Adam på gitarer utfyller hverandre godt på scenen.  Senere er det  Bobby Jones som gir et feststemt publikum en solid dose med soulblues sammen med JT Lauritsen og Buckshot Hunters.

dark09_kirk.jpg

Kirk Fletcher (ex. Fabulous Thunderbirds) (t.v) og Adam Douglas.

 

På Svalbar åpner de unge musikerne i Groovy Company kvelden. Bandets medlemmer er i alderen 15 - 20 år, og gjør en kjempejobb. Erfarne Jackie Payne står på sidelinjen og nikker fornøyd, tydelig imponert av de disse ungdommene. De er allerede gode venner med Billy Gibson, og spiller også noen låter med ham i løpet av helgen. De har også spilt inn en EP som ble presenterert der oppe, hvor to av låtene er selvskrevne.

dark09_groovy.jpg

Groovy Company på Svalbar.

 

Jackie Payne er en erfaren artist, som bl.a. har sunget i Johnny Otis’ band i 15 år. Han er en entertainer og bluesshouter av den gamle skolen og har med seg sin faste musikalske partner, gitaristen Steve Edmonson. De backes av Bill Troiani, Håkon Høye og Alex Pettersen, som sammen har lang erfaring som backingband for tilreisende musikanter. Jackie har en fantastisk stemme og er en entertainer som kan det med å jobbe med publikum.

dark09_payne.jpg

Steve Edmonson, Jackie Payne og Bill Troiani.

 

Release

På lørdagen starter dagens program tidlig, med en før-CD-release med JT Lauritsen og Billy Gibson. De har i løpet av det siste året gjort en live CD fra sine spillinger rundt i Norge, og de første eksemplarene kommer med nød og neppe med flyet opp fra Oslo på fredag. Bandet spiller igjennom de fleste sangene på skiva, før Øyvind Rønning intervjuer Billy Gibson på scenen. Senere får også Groovy Company vise seg fram, og igjen er det mange anerkjennende nikk å se.

 

Trioen Jan Tore Lauritsen, Billy Gibson og Dave Fields har i samarbeid skrevet og spilt inn en hyllest til Svalbard og bluesfestivalen der. Låten heter 78 ° North, og en er morsom beskrivelse av herrenes opplevelser i nord. Singelen med den låten slippes samtidig, og selvfølgelig får vi høre den live flere ganger i løpet av helga.

 

Lørdag ettermiddag gjør bluegrass-bandet Hemisfair en ren akustisk spilling på en pub i byen, og dette blir en magisk time i det stappfulle lokalet. Tydelig populært hos publikum også, mange likte den akustiske settingen.

 

Fest på Huset 

Lørdag kveld er det på Huset det skjer. Huset er et kjent landemerke i Longyearbyen, der det ligger midt mellom sentrum og Nybyen. Det ligger midt mellom de gamle arbeiderboligene og funksjonærboligene og var et samlingspunkt mellom de forskjellige nivåene i det gamle Svalbard-samfunnet, som var sterkt klassedelt. Her er gammel historie i veggene og det er scene både oppe og nede, bar og gourmetrestaurant. Her spiller så godt som alle festivalens artister i løpet av kvelden, og konsertene går parallelt både oppe og nede. Det er bra med folk, og utpå kvelden er stemningen høy og lufta heit.

 

Kirkekonsert

Søndagen er Svalbard kirke vert for årets kirkekonsert. To av festivalens artister, Bobby Jones og Jackie Payne (bildet under), har sin musikalske bakgrunn fra amerikanske kirkekor, og har gospelmusikken i margen. De backes av JT Lauritsen og Buckshot Hunters, for anledningen forsterket med Kirk Fletcher på gitar. Kirken  er stapp full, og rundt 200 - 300 personer er samlet for litt åndelig føde en søndag ettermiddag. Ifølge Jackie Payne er det 40 år siden han har sunget i en kirke, mens Bobby Jones nok har det mer inne. Han er i ferd med å bli ordinert til prest i sin lokale baptistkirke i Las Vegas, der han bor. Vi får en stemningsfull stund med gospelstandarder som Amazing Grace og Just a closer walk with Thee.

dark09_kirke.jpg

Søndagsjam

Festivalen avsluttes med jam på hotellet søndag kveld. Billy Gibson og Dave Fields er verter, og har med seg Jon Grimsby og Atle Rakvåg fra Buckshot Hunters på henholdsvis trommer og bass som kveldens komp. Hotellbaren er stuvene full, og det er mange som vil være med å spille litt. Utpå kvelden overtar de lokalene heltene i bandet Howling Huskies scenen, slik at de andre musikantene kan få en pust i bakken. Stemningen står i taket når dette bandet gir oss heftig bluesrock. Nå til taket gjør også deler av bandet, dette må da være Norges høyeste bluesband? Andre artister som Kirk Fletcher og Jackie Payne er oppom scenen i løpet av kvelden, og også publikum får prøve seg på samspill med bandet. Klokka er veldig langt over midnatt før gitarer er plugget ut, mikrofoner slått av og publikum og artister har funnet veien til senga.

dark09_gibson.jpg

Jam session med Billy Gibson og Jan Tore Lauritsen.

 

Dark Season Bluesfestival er en svært intim og spesiell bluesfestival, som helt klart skiller seg ut fra de fleste andre festivalene. Samfunnet på Svalbard er veldig annerledes enn det vi er vant til i fastlands-Norge, og naturen er både mer utfordrende og spektakulær. De små forholdene gjør at artister, publikum og lokalbefolkning ristes sammen og omgås hele helgen. Tilreisende musikere trives godt og lar seg imponere av naturen, selv om ikke alle våger seg ut i kulda.
All honnør til arrangørene med festivalleder Gry Sneltvedt i spissen, som igjen har laget en vellykket festival som både artister og publikum var godt fornøyde med.

 

Tekst og foto: Nina Hanssen

Se også Svalbardpostens festivalbilder her