Dark Season Blues på Svalbard

.

darkseason08_l.jpgMed mange tilreisende fra fastlandet samt god oppslutning blant de fastboende ser det ut til at årets bluesfestival i Longyearbyen på Svalbard vil gå med overskudd. De fleste konsertene var godt besøkt og det aller største arrangementet, lørdagskonserten på Huset 25. oktober, var utsolgt.

 

- Jeg har ikke full oversikt ennå, men så langt tegner det godt for en ny festival neste år, forteller en godt fornøyd festivalsjef Gry Sneltvedt til BluesNews.
Hun forteller at reisekostnader for artister samt overnatting og forpleining på SAS-hotellet ble endel dyrere enn tidligere, men at det gode billettsalget ser ut til å veie opp for de økede utgiftene.


darkseason08_chikan.jpg

Super Chikan i Svalbardantrekk i Longyearbyen i femten kuldegrader.

 

I alt 13 band fra inn- og utland sto på programmet i løpet av de fire dagene festivalen pågikk. En av hovedattraksjonene var multikunsteren Super Chikan fra Clarksdale, Mississippi, som kunne oppleves på flere scener i løpet av helga. I tillegg til konserter med Billy T Band og Rita Engedalen, ble også bluespersonligheten presentert i intervjuform fra scenen av Dagbladet-journalist Øyvind Rønning. Et interessert publikum fikk høre om oppveksten i Clarksdale, der bluesstorheter som John Lee Hooker og Muddy Waters var nære venner av familien. Det faktum at bestefarens fetter het Robert Johnson, understreker at han virkelig hadde sin oppvekst i bluesmusikkens sentrum.


darkseason08_bedrock.jpg

Bedrock Bluesband på Huset lørdag.

darkseason08_folk.jpg

Festivalens største arrangement var som vanlig konserten på Huset – Longyearbyens historiske storstue –  der alle festivalens artister var å finne på de to scenene i løpet av lørdagskvelden. På forhånd var det solgt hele 650 billetter. Det betydde utsolgt og fulle hus fra tidlig på kvelden, og arrangørene måtte faktisk avvise folk i døra. Lørdagen ble avsluttet i de små timer med amerikanske Sherman Robertson på hovedscena (bildet under), gitaristen som fikk sitt gjennombrudd i bandet til Zydeco-kongen Clifton Chenier.


darkseason08_sherman.jpg

De fire dagene inneholdt mange typer arrangementer. Det var blant annet klubbkonserter på utestedene Kroa og Svalbar, barnehage- og skolekonserter og jam sessions i baren på SAS-hotellet. For mange ble søndagens kirkekonsert høydepunktet. Artister som Rita Engedalen, Monika Nordli, Dr. Bekken og Super Chikan sørget for at det ble en feststund i en fullsatt Svalbard kirke. 
darkseason08_kirka.jpg

Fra kirkekonserten med bl.a. Monika Nordli, Rita Engedalen og Super Chikan.

 

BluesNews gratulerer dyktige arrangører med en utmerket gjennomføring av festivalen. Vi henviser til en mer fyldig reportasje i desembernummeret av BluesNews.

 

Tekst og bilder fra Dark Season Blues: Merete Eide og Rune Endal.

 

Se også Svalbardpostens bilder fra festivalen her