Rita Engedalen vant European Blues Challenge

.

Rita Engedalen gikk av med seieren i bandkonkurransen European Blues Challenge som ble avholdt i Berlin 16. og 17. mars. Vi gratulerer så mye til Rita og bandet hennes, Backbone! På bildet: Gitarist Morten Omlid og Rita Engedalen på scena i Berlin.

19 band og artister fra like mange europeiske land var med i årets konkurranse som ble avviklet over to kvelder. Fredag kveld var ni band i aksjon mens de resterende ti fikk vise seg frem lørdag. Det er ikke til å legge skjul på at kvaliteten varierte noe, men en håndfull band sto frem som meget gode. Det var med stor spenning de omtrent 30 nordmennene som var til stede ventet på hvordan Rita og hennes band Backbone ville bli mottatt. Som eneste kvinnelige bandleder denne helgen entret Norges bluesdronning scenen, feide all tvil til side og hadde publikum i sin hule hånd fra første tone. Allerede før dommerne hadde kunngjort sin avgjørelse begynte det å strømme på med gratulasjoner til Rita og bandet både fra publikum og andre deltakere. Musikksmaken er svært forskjellig i de enkelte landene, og jurymedlemmene kom fra flere av landene som er tilknyttet European Blues Union. Det ble ulidelig spennende å vente på at vinneren skulle annonseres.
Gleden var stor da Rita Engedalen ble ropt opp på scenen som vinner av årets European Blues Challenge. Hun og bandet takket ved å fremføre noen gnistrende avslutningslåter.

Engedalen uttalte til Bluesnews etter seiren at hun før hun gikk på scena var nervøs for hvordan musikken hennes ville bli mottatt, men at hun bestemte seg for å "gi jernet" og se på det som en vanlig konsert. Hun innrømmer at hun ble overrasket, men selvsagt veldig glad, da hun ble utropt som vinner. Etter seieren strømmet det på med invitasjoner fra europeiske bluesfestivaler og bluesklubber, og det er ingen tvil om at seieren er med på å åpne det europeiske markedet for dyktige Rita Engedalen og hennes Backbone. Som en følge av seieren er de allerede  booket på festivaler i Frankrike, Sveits og selvfølgelig Notodden.

I Berlin denne helgen var det også årsmøte i European Blues Union hvor bransjefolk fra hele 21 land i Europa samt USA og Canada var samlet. Norge var også representert her med delegater fra Norsk Bluesunion. Både møtet, Rita Engedalen og andre deltakerband i European Blues Challenge kan du lese mer om i aprilnummeret av Bluesnews.

Tekst: Merete Eide - Foto: Roald Jungård