Bluesmannen Geir Hovig er død

.

geirhovig_l.jpgRadiomannen, journalisten og bluesforkjemperen Geir Hovig gikk bort søndag 26. april 64 år gammel. Hovig har gjennom flere tiår vært en av landets aller fremste forkjempere og talerør for bluesmusikk i Norge. Hans største lidenskap har vært å øke anerkjennelsen for blues og gjøre musikkformen mer kjent her i landet.

Han var daglig i nær kontakt med alle greiner av det norske bluesmiljøet og var selv hyppig til stede på både norske og europeiske bluesfestivaler og -klubber.  

Geir Hovig tilbragte de siste dagene der han likte aller best å være, nemlig på besøk ute i bluesmiljøet. Geir var fredag kveld konfransier på Bergen Blues & Roots Clubs konsert med BB Lyngs Bluesband, og han tilbragte lørdagen sammen med bandets Helge Lynglund på sightseeing rundt om i en vårvakker Bergen by.
På vei hjem fra flyplassen søndag fikk Geir et illebefinnende i bilen og kjørte av veien i nærheten av Levanger.
geirhovig09.jpg

Det siste bildet som ble tatt av Geir Hovig, lørdag 25. april på Fløyen i Bergen sammen med Helge Lynglund (t.h.) i Bergen Blues & Roots Club.

 

Geir Hovig ble gjennom sine mange år og store tilstedeværelse i det norske bluesmiljøet et ikon for miljøet. Han var selvskreven konfransier både på store og små bluesfestivaler og på bluesklubber. Han har helt fra starten introdusert artister på våre største bluesfestivaler, som Notodden, Nidaros og Hell. Han reiste i tillegg mye rundt i klubbene som blues disc jockey. Geir har også vært fast spaltist i BluesNews helt siden bladet startet.

Geir ble betegnet som hele miljøets "bluesgeneral", og det med rette. Han har lengre enn noen kjempet for musikkformen, og har aldri firet en tomme på viktigheten av å ha et regelmessig, nasjonalt bluesprogram. Han har i perioder også måttet kjempe overfor sin arbeidsgiver for å beholde sendetid for musikken han hadde så lidenskap for. Geir har vært ansatt i NRK siden 1970. Han blir kanskje for ettertiden mest kjent for sine programmer Hovigs Hangar og Eldorado, men han profilerte bluesmusikken lenge før disse programmene kom på lufta.
Den siste tiden har Geir jobbet med et nytt prosjekt. Han har holdt på å samle inn DVD'er av bluesartister for å opprette en blues jukebox på NRK2 TV på nattetid. Han kom nylig tilbake fra Nederland der han hadde fått tak i en stor samling. Han la stor iver i denne jobben, og meddelte i sin siste spalte i BLUESNEWS at han så et stort potensiale i prosjektet.

Geir Hovig ble født i Namsos, og vokste opp i Overhalla. Geir ble utdannet nyhetsjournalist i Associated Press/Columbia School of Journalism 1965-68. Han var ansatt utenriks i Norsk Telegrambyrå fra 1968-70 og i Reuters i London i 1970. I perioden 1971 til 1980 jobbet han i NRK Dagsnytt og i NRK Trøndelag 1980-83. Gjennom service- og musikkprogrammet Kveldskjør på P2 ble Hovig svært populær hos yrkessjåfører og andre som jobber på veiene i Norge. Han jobbet i NRK P3 i perioden 1986 til 1991, og har siden da vært ansatt i P1.
Geir har også vært utøvende musiker selv. Han spilte saksofon i band fra 1962, og spilte også baryton-saksofon i Marinen i vernepliktstiden. Han har de siste årene tatt opp igjen spillinga si.

Musikkformen blues ville garantert vært mindre kjent i dette landet om vi ikke hadde hatt ildsjelen Geir Hovig. Han er kanskje den enkeltpersonen som har betydd mest for utbredelse av bluesinteressen her til lands.
Bluesmiljøet vil komme til å savne sin bluesgeneral Geir Hovig.

Rune Endal

geirhovig3.jpg

 


 

NBUlogo_f.jpg

 

 

 

Geir Hovig, bluesens største radiostemme, er død


Norsk bluesunion sørger over hans alt for tidlige og brå død. Han var en markant personlighet i hele vårt miljø og han har vært vår musikks formidler på så mange arenaer. Ikke bare mister vi en kjær radiostemme på NRK, men også en elsket konfransier og ildsjel på både klubber og utallige festivaler i inn- og utland. Savnet etter hans ”dunkel radio med blå musikk” kommer til å bli stort. Vi vil alltid være takknemlige for hans formidable innsats for bluesen som sjanger og også hans glede over å presentere de mange norske bluesband. I dag går likevel våre tanker først og fremst til hans nærmeste familie, venner og kollegaer.
Som han selv sa det så mange ganger på radio: ”Nå er det han selv som har benket seg i den himmelske bluesbar sammen med sine gamle venner”.
Hvil i fred.

Norsk Bluesunion

v/ Susanne Sørensen, Gøran Stensrud, Hilde Killingdalen, Elisabeth Solum

 

 Fra norske aviser:

NRK: Geir Hovig er død

Telen, Notodden: Geir Hovig er død

Fosna-Folket: Mr. Blues er gått bort

Trønder-Avisa: Bluesgeneral Geir Hovig er død

Stavanger Aftenblad: Bluesgeneral Geir Hovig er gått bort

Dagsavisen: Bluesgeneral Geir Hovig er død

Adresseavisen: Tragiske greier

Arbeidets rett: Geir Hovig er gått bort

VG: Geir Hovig er død

 

Begravelsen finner sted fredag 8. mai kl. 12 i Vår Frues Kirke i Trondheim. 

 

En siste hilsen

Du kan sende en siste hilsen til Geir på forumet i NRKs kondolanseprotokoll, der allerede flere hundre har lagt igjen noen ord. Du finner siden her

 

Geir Hovigs minnefond

Norsk Bluesunion har opprettet et minnefond i Geir Hovigs navn der alle som gi ham en siste oppmerksomet kan sende sitt bidrag. Pengene vil bli sendt til organisasjonen Music Maker, som jobber aktivt for å bedre bluesmusikeres levevilkår i USA. Bidrag kan sendes til kontonummer 1594 02 38339. Merk innbetalingen Geir Hovigs minnefond. Send samtidig en bekreftelse på at innbetaling er gjort til epostadressen Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.
Mer info om Music Maker finner du på www.musicmaker.org