Mike Andersen gjestet Nyttårsbluesen i Stavanger

.

Eric «Slim» Zahl & The South West Swingers har arrangert nyttårsblues i Stavanger i over ti år, og arrangementet tiltrekker seg både lokale og tilreisende gjester. Flere og flere ser ut til å legge inn den trivelige Nyttårsbluesen som en fast post i sin «blueskalender». 

Starten på et nytt år kan være tøff. Jula er over, pynt og lys ryddes bort, kanskje har lommeboka fått hard medfart i julehandelen og buksa strammer litt ubehagelig etter en måneds tid med gløgg, pepperkaker og ribbe. Det er mørkt og kaldt – og det er lett å få ”the blues”. Heldigvis finnes det en kur, for hva kan være bedre enn å starte et nytt år med blå musikk i selskap med hyggelige bluesfolk i en gammel sjøbu som enda dufter svakt av treverk?

Bandet gjør en god jobb som arrangører, alt går på skinner og er godt forberedt. Det er vel noe med at den vet best hvor skoen trykker som har den på, og artistene vet nok godt hvordan de selv ønsker ha det når de skal spille.
Victoria Hotell ligger rett ved De Røde Sjøhus, der konserten lørdag holdes, og har denne helgen status som festivalhotell. For oss som kom utenbys fra, er det hyggelig å rusle rundt og se seg om i byen.

Fredag tjuvstartet festen med en konsert med Low Down Ways i den lille og intime baren på hotellet. Lørdag ettermiddag var det en liten konsert med Reidar Larsen og Joakim Tinderholt, samt prøvesmaking av akevitt i den samme baren.

Lørdag kveld var tiden inne for å rusle over til sjøhusene, nyttårskonserten ble som vanlig holdt i De Røde Sjøhus, nærmest på kaikanten i Stavanger. Dørene åpnet klokken 20, og da hadde folk allerede stått i en stadig lengre kø i en times tid. Folk vil tydeligvis gjerne kapre et bra bord for kvelden og få med seg hver eneste tone fra scenen. Det er mange gjengangere blant publikum, dette har blitt en fast post på programmet for veldig mange.

For anledningen var The South West Swingers utvidet med en svært kompetent blåserrekke, bestående av Kåre Kolve på saksofon og Frank Brodahl på trompet, samt at Christian Øvreaas var vikar for Øystein ”Boogieman” Undem på tangenter. Tradisjonen tro hadde bandet invitert flere gjester til å bidra til det musikalske. I år var det danske Mike Andersen, Joakim Tinderholt og Reidar Larsen som hadde fått jobben med å krydre konserten med sine musikalske bidrag.
For å varme opp publikum var bandet Low Down Ways hyret inn, duoversjonen av det populære bandet The Jelly Roll Men med Kent Erik Thorvaldsen på munnspill/vokal og Øyvind Stølefjell på gitar/piano. For å legge lista for kvelden gjorde de et knippe låter om fæle kvinnfolk, og alt det triste som de fører med seg, det hele fremført svært stilsikkert og med glimt i øyet.

Klokken 22 var det tid for kveldens hovedpersoner, Eric «Slim» Zahl and The South West Swingers bestående av Roald Brekke, Atle Helland Strøm og tangentvikar Christian Øvreaas, de entret scena til publikums jublende mottakelse. Bandet vant som kjent European Blues Challenge i Italia i 2016, og har perfeksjonert sitt underholdende og svingende sceneshow gjennom utallige jobber både før og etter seieren. Bandet har bygget opp et dedikert og trofast publikum gjennom mange år, og mange av disse var samlet på Sjøhusene denne kvelden.

Etter noen innledende låter fra Eric & co blir første gjest ønsket velkommen på scenen. Danske Mike Andersen er superpopulær i Norge, og har besøkt mange bluesklubber og festivaler. Som Eric sa: - Nå retter alle i bandet seg litt opp i ryggen, for det er en ære for oss å ha Mike Andersen på besøk for å spille med oss.
Mike har også spilt på Nyttårsbluesen tidligere, og er en av få artister som har fått æren av å være hedersgjest to ganger. Det ble trangt foran scenen, det var mange som ville ha en nærmere titt på den dyktige dansken. Vi fikk høre flere av låtene Mike vanligvis gjør sammen med sitt eget band.
Bandet gjorde så et par låter på egen hånd, morsomme I´m Busted, samt låten City Boy av Keb’ Mo’. Eric dedikerte denne nydelige låten til bandets trofaste publikum, og publikum viste tydelig at de satte pris på den hilsenen.
Neste gjest ut var Reidar Larsen. Reidar var her på hjemmebane, og ble særdeles godt mottatt av publikum. Svært opplagt overtok han tangentene, og startet det hele med sin låt, Mr. Blues Is Coming to Town – i tilfelle noen skulle være i tvil. Det ble også gjenhør med blant annet Robbery og Christina, totalt sett en fin liten hit-parade fra Larsen.
Kveldens verter skrudde opp dampen ytterligere, og nå rocket det godt foran scenen. Låta Long Legs Short Skirt fikk fart på dansefoten til mange.

Da det nærmet seg midnatt begynne peppen å gå litt ut av enkelte blant publikum, og da passet det jo fint å få besøk av en yngre herremann som strutter av energi og spillelyst, nemlig Joakim Tinderholt. Joakim har gitt ut to svært gode og kritikerroste album, You Gotta Do More i 2014 og Hold On i 2017, og begge ble også nominert til Spellemannspris. Han er blitt signert på det tyske plateselskapet Rhythm Bomb Records, og har spilt jevnt og trutt på både norske og utenlandske scener. I 2018 var han også Norges representant i European Blues Challenge.
Joakim så ut til å trives sammen med The South West Swingers, og med Eric og Joakim på hver sin gitar svingte dette voldsomt. Siste låt i settet til Joakim, var I Quit, som også avslutter på plata Hold On.

Etter noen timer med god musikk og stemningen på topp nærmet det seg slutten. En halvtimes tid etter midnatt inntok alle kveldens artister scenen samtidig, for en ”grande finale”. Og da siste tone fadet ut i lokalet var både band og publikum svært så fornøyde med kvelden. Nok en Nyttårsblues er vel gjennomført, og både musikere og publikum har hatt det moro.

Tekst og foto: Nina Hanssen

The South West Swingers, fra venstre Christian Øvreaas, Atle Helland Strøm, den danske gjesten Mike Andersen og Roald Brekke.

Eric "Slim" Zahl og Joakim Tinderholt.