Stax Revue med Booker T. Jones til Nidaros Blues

.

Hvem husker ikke instrumentalbandet Booker ”T” & The MG’s? Låtene deres har for lengst blitt klassikere, og både bandet og bandmedlemmene har en helt spesiell plass i musikkhistorien. I april kommer bandlederen Booker T. Jones til Nidaros Bluesfestival med showet Stax Revue, en hyllest til bandet og klassiske Stax-innspillinger.

I Stax Revue presenteres Booker ”T” & The MG’s mange hits, som Green Onions, Hang ‘Em High og Time is Tight. Vi vil også få høre og klassiske Stax-hits der Både Booker T. selv og resten av The MG's har vært delaktige i mange klassiske innspillinger, som Try A Little Tenderness av Otis Reddding og When Something Is Wrong With My Baby av Sam & Dave. The Stax Revue består av et 10-manns band med tre hovedvokalister, tre i blåseseksjonen, Booker T. og hans faste rytmeseksjon.

Jones begynte å jobbe for Satellite Records (som senere ble til Stax Records) som studiomusiker i 1961, bare 16 år gammel. Han startet bandet Booker T. & the M.G.'s i 1962 sammen med Al Jackson jr., Steve Cropper og Lewie Steinberg. Bandet fikk sin første store hit det samme året med låten «Green Onions», en instrumental som har vært udødelig og blitt hit verden over igjen og igjen opp gjennom årene. Bassist Steinberg sluttet i 1965, og bandet fikk sin klassiske line-up med Donald "Duck" Dunn som etterfølger. Han var med til han døde i 2012.

Booker T. Jones har hatt suksess som låtskriver, og skrev blant andre Eddie Floyds «I've Never Found a Girl (To Love Me Like You Do)» og Otis Redding-hiten «I Love You More Than Words Can Say». Sammen med William Bell skrev han Albert Kings hit «Born Under a Bad Sign», en låt som også ble innspilt av band som Cream og en rekke bluesartister.

Booker ”T” & The MG’s var på 1960-tallet toneangivende innen utviklingen av «Southern soul» og «Memphis soul». De var husband for plateselskapet Stax Records og spilte på en rekke av selskapets utgivelser med blant andre Wilson Pickett, Otis Redding og Bill Withers. Av kjente låter bandet har spilt på kan nevnes «Walking the Dog», «Hold On, I'm Comin'», «Soul Man», «Who's Making Love», «I've Been Loving You Too Long (To Stop Now)» og «Try a Little Tenderness».

Booker T. er innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame og Musicians Hall of Fame. Han har mottatt Grammy Lifetime Achievement Award og vunnet ikke mindre enn fire Grammy-priser. Det er en rett og slett en legende som kommer til Trondheim og festivalens 20-årsjubileum.

Flere andre store navn er også klare for Nidaros Blues 24. – 28 april.
De australske legendene The Black Sorrows er klare for festivalen igjen, tre år etter at de gjorde noen fantastiske konserter på festivalen. Før det var det 20 år siden de gjestet byen.
Sangeren, munnspilleren og frontmannen for både The Blues Brothers og Blood Sweat & Tears kommer til Nidaros med sitt partyband for å spille på den akustiske scenen. Sammen med seg har han den award-nominerte keyboard-virtousen Dave Keys og Steve Rushton på trommer.
Alle elskere av god klassisk Chicago-blues kan glede seg til Mud Morganfield, som kommer til Trondheim for aller første gang. Han er som kjent sønn av blueslegenden Muddy Waters, og tolker arven etter sin far som ingen andre kan.
Gitaristen Andy Fairweather Low, Eric Claptons trofaste medspiller i mange år, kommer også. Han har også samarbeidet lenge med Roger Waters og vært fast medlem i Bill Wymans Rhythm Kings i flere år.
Andre som er klare for Nidaros Blues er Ruthie Foster, Roffe Wikström, JJ Thames, Eric Bibb & Staffan Astner, Mike Sanchez og Scottie Miller.

Se hele programmet på www.nidarosblues.no

Tekst: Rune Endal

Booker T & The MG's klassiske utgivelse fra 1968, fra høyre Steve Cropper, Jones, Donald "Duck" Dunn og Al Jackson.