Dawn Tyler Watson - IBC-vinner på Norgesturné

.

International Blues Challenge i Memphis er en av de største begivenhetene i bluesmiljøet. I fjor gikk kanadiske Dawn Tyler Watson og hennes band til topps i klassen ”Best Blues Band”. Denne høsten besøker Tyler flere norske festivaler og klubber, blant annet Colorlines bluescruise, Fjordblues på Sandane og Dark Season Blues på Svalbard. 

Bluesnews presenterte Tyler etter seieren i Memphis i 2017. Vi gjengir her utdrag fra artikkelen.

260 bluesband og -duoer fra 14 land og mer enn 40 stater i USA var samlet i Memphis i februar 2017 for å delta på den 33. International Blues Challenge (IBC) som hvert år blir arrangert av amerikanske Blues Foundation. Etter fire dager med hard konkurranse fikk IBC den første kvinnelige vinneren i klassen ”Best Blues Band” på 25 år. Dawn Tyler Watsons seier ble et nytt høydepunkt i en utrolig karriere som startet på gata i Montreal i Canada.

Vinnerne av International Blues Challenge får ikke bare en pengepremie, viktig publisitet, ti store festivaljobber, men også betydelig anerkjennelse i musikkbransjen. Dawn Tyler Watsons har møtt mye motgang i livet, blant annet livstruende sykdom som resulterte i en triple bypass-operasjon bare tre måneder før konkurransen. Utrolig nok gjorde dette henne enda sterkere, og da hun gikk til topps i finalen ble seieren fulgt med stor beundring.
Dawn Tyler Watson har vært en “stayer” helt siden hun var liten. Hun startet karrieren svært ung på musikkskole. 13 år gammel droppet hun ut av high school og rømte fra et barndomshjem med mye problemer. Hun begynte på en utrolig reise som førte henne fra mørke bakgater til en universitetsgrad i jazz ved Concordia University i 1994.

I 1997 ble Watson invitert av den lokale labelen Preservation Records til å bidra med tre låter – hvorav to av hennes egne – på en samleplate kalt Preservation Blues Revue. Dette førte til en opptreden på verdenskjente Montreal Jazz Festival der, som hun selv har uttrykt det, bluesen ”valgte” henne. Karrieren tok av, og hun var snart en av Canadas mest kjente bluesartister. Hun ga ut sitt første album i 2001, Ten Dollar Dress, til svært gode kritikker. Siden da har hun vunnet en rekke priser. Hun har mottatt tre Maple Blues Awards, inkludert to for “Best female Blues vocalist in Canada”, ni Quebec Lyse Awards, en Screaming Jay Hawkins Award for “Best Live Performance” og en Trophee France Blues for “Int. Female Artist of the Year”.
Hennes siste album, Jawbreaker, ble nominert til “Album of the Year 2017” ved Maple Blues Awards i Toronto.

Når hun ikke opptrer i Nord-Amerika eller ute i verden engasjerer hun seg i arbeidet for vanskeligstilt ungdom, gir sangundervisning eller synger for beboere i lokale gamlehjem. Når hun blir spurt om hva som har ført til hennes store suksess, svarer hun:
- Jeg takker Gud og englene han har satt til å passe på meg.
Til artister som starter karrieren sier hun: - Vi har alle en sti å følge. Du må være oppriktig mot deg selv og alltid sette pris på det du gjør.

Tekst: Laura Carbone • Bilder: Fra IBC i Memphis 2017. Foto: Arve Reistad

Dawn Tyler Watson Band på scena i Memphis i 2017.