Soulmusikkens førstekvinne Aretha Franklin er død

.

Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit torsdag 16. august, har hennes talskvinne Gwendolyn Quinn opplyst til nyhetsbyrået AP. Aretha ble 76 år gammel. Soulmusikken har mistet sin største stemme, men vi vil alltid huske henne for låter som «Respect» «Think», “Chain of Fools” og «You Make Me Feel Like a Natural Woman».

Aretha Franklin ble født 25. mars 1942 i Memphis. Hun begynte tidlig å synge gospel og platedebuterte i 1956 som 14-åring med ”The Gospel Soul of Aretha Franklin”. Hun var datter av pastoren CL Franklin, som var en kjent predikant i det afroamerikanske miljøet i USA. Moren var en talentfull sanger og pianospiller.
”The Queen of Soul” har gjennom en lang karriere solgt mer enn 75 millioner plater og blitt tildelt hele 18 Grammy-priser. Hun fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble i 1987 valgt inn i Rockens Hall of Fame som første kvinne. I 2005 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president George W. Bush. I 2004 ble hun kåret av Rolling Stone til nr 9. på tidsskriftets liste over de 100 største artistene gjennom tidene. Hun medvirket i begge Blues Brothers-filmene (1980 og 1998).
Aretha Franklin har inspirert sangere i seks tiår siden hun slo gjennom på 60-tallet.

I 2010 ble det kjent Franklin var blitt diagnostisert med kreft etter en sykehusinnleggelse. Dette benektet sangeren senere, men informerte om at hun hadde operert bort en svulst.
– Jeg kommer til å fortsette å spille inn plater, men dette blir mitt siste år på scenen, uttalte Aretha Franklin til musikkbladet Rolling Stone.
Hun hadde planlagt å pensjonere seg fra artistlivet februar 2019 etter å ha fullført et nytt album med Stevie Wonder.

Hennes siste opptreden var i november 2017 i New York på et arrangement i regi av Elton Johns Aids-stiftelse, og hennes siste offentlige opptreden var i Philadelphia i august 2017.
Aretha Franklin døde som følge av kreft i bukspyttkjertelen. Hun har de siste dagene vært omgitt av sine nærmeste, blir det opplyst fra hennes talskvinne.