Bluesfestival på Lillehammer 23.-24. mars

.

Helga 23.-24. mars er bluesfestivalen på Lillehammer endelig tilbake. Etter 10 års fravær er Lillehammer igjen på bluesfestivalkartet, og festivalen er lagt til samme sted som i tidligere storhetstid, på tradisjonsrike Lillehammer Hotel. I et godt og variert program finner vi artister som Southside Johnny, Nicki Hill, Roffe Wikström, Sass Jordan, Packrat’s Smokehouse (bildet) og Bonita med BB & The Blues Shacks.

Lillehammer Blues Weekend 2018 kan i tillegg til konserter på tre scener på Lillehammer Hotel tilby ”Blues på Byen” med musikk i sentrum på dagtid lørdag. I tillegg blir det ”Shopping Blues” på kjøpesenteret Strandtorget og Blues for barna.

Blues på Byen
Under lørdagens ”Blues på Byen” vil publikum få oppleve lokale band spille sammen med artister fra programmet på hotellet på seks forskjellige klubber: Haakons Pub, BB Lydverket, Egons og Toppen Bar på Mølla Hotell, Cafe Stift i Banken og på Lillehammer Bryggeri.  

Blues for barna
Det hele starter fredag da barnehagene i Lillehammer er invitert til kulturhuset Banken og arrangementet Blues for barna. Her presenteres en forestilling om blues og blusens opprinnelse med musikerne Erik Harstad, Håkon Høye og Henrik Maarud på scena.

Nye festivalnavn
Fredag ettermiddag starter moroa på Scandic Lillehammer Hotell og varer både fredag og lørdag ut i de små timer. Det blir en blanding av artister som allerede er kjent for det norske publikummet, men også flere som gjør sin Norgesdebut på Lillehammer. 
Blant de nye navnene finner vi PacRat Smokehouse fra New Smyrna Beach i Florida. Her blir det Swamp Blues med et band som har blitt live-favoritt i hjemstaten. De gjør sin aller første opptreden i Norge på Lillehammer.
Amerikanske Lincoln Durham gjør sin aller første Europakonsert på Lillehammer denne helgen. Enmannsbandet med base i Austin Texas henter inspirasjon i alt fra punk og Nirvana til akustisk blues fra de store mestere. 
Tyske The Booze Bombs gjør også sin Norgesdebut. Med en blanding av blues og rockabilly har de gjort seg bemerket i sin sjanger. Bandet har nettopp kommet hjem fra en lengre suksessfull USA-turné. 

Nikki Hill (øverst) og Bonita og BB & The Blues Shacks. 

Publikumsfavoritter
Av store publikumsfavoritter på programmet finner vi bl. a. Southside Johnny, Nikki Hill og Bonita med BB & The Blues Shacks.
Southside Johnny & The Asbury Jukes har Lillehammer som eneste stoppe sted i Norge på denne turnéen. Selv om Johnny aldri har fått den samme kommersielle suksess som sin venn og kollega Bruce Springsteen, har han i en mannsalder hatt et stort og trofast publikum verden over. Rolling Stone Magazine mener at Soutside Johnny hører hjemme på topp100 blant verdens beste band gjennom tidene. 
Nikki Hill og hennes band har for lengst blitt favoritter på norske blues-scener. Hun blir gjerne omtalt som den nye dronningen av blues & soul eller den nye Tina Turner. Om Tina Turner og Little Richard hadde en datter, så ville det vært Nikki Hill, blir det sagt. Siden bandet besøkte Norge sist er de forsterket med nok en attraksjon, gitaristen Laura Chavez som mange husker fra avdøde Candye Kanes band. 
BB & The Blues Shacks fra Tyskland har i mange år blitt sett på som et av de beste bluesbandene i Europa. Med det Sør-Afrikanske fyrverkeriet Bonita i spissen har bandet tatt ytterligere et steg mot verdenstoppen. 

Canadisk stjerne
Sass Jordan (bildet over) er en av Canadas største kvinnelige artister gjennom tidene, selv om hun så langt ikke er særlig kjent i Europa. Hun har solgt millioner av album i Nord-Amerika. Hun gjorde en duett med Joe Cocker på filmalbumet til The Bodyguard, dette er nå verdens femte mest solgte album. Hun har gjennom årene blitt kåret til beste kvinnelige artist i Canada tre ganger,  hatt suksess som Janis Joplin på musikalscenen og bidratt i amerikanske og canadiske filmer og tv-serier. Med seg til Lillehammer har hun et knippe musikere i verdensklasse som har spilt med navn som Whitesnake og Ozzy. I bandet er også gitaristen og ektemannen Derek Sharp med fartstid i legendariske Guess Who. 

Fra Nederland kommer bandet My Baby, et mye omtalt nytt band ute i Europa. De har truffet et stort, ungt publikum med sin Neon Voodoo Blues og blir nå spådd et internasjonalt gjennombrudd. 

Vincent Flatts Final Drive fra Birmingham greide kunststykket og få amerikansk musikkpresse til å elske britisk Southern rock. Festivalen på Lillehammer har ved flere anledninger forsøkt å lokke bandet til Norge uten å lykkes. Indre stridigheter har stoppet det store gjennombruddet, men nå er bandet endelig tilbake. 

Svenskenes blueskonge Roffe Wikström kommer. Roffe har mottatt en rekke priser gjennom årene og er et av de største navnene i blueskretser i nabolandet. Her blir det blues med tekster på svensk som alle vil kjenne seg igjen i.  

Mange norske band
Det blir mange norske band å finne på Lillehammer denne helga, både på hotellet og på byens klubber lørdag på dagtid.
På hotellprogrammet finner vi blant annet Tove Bøygard, Erik Harstad & The Buzz Brothers, The Jelly Roll Men, Marius Lien Band og ikke minst det nye lokale vokaltalentet Tina Rustadstuen og hennes band.
På seks utesteder i sentrum vil man på dagtid lørdag blant annet kunne høre Hamar Blues Band, Lumberjack Rebels, Hennessy Bluesband, VibroKings, Slidehand & Symphony Rusty Flames, Peau De Peche og Rumble Bunch.

Mer info om festivalen på www.lillehammerbluesweekend.com 

Tekst: Rune Endal