Nederlandsk seier i European Blues Challenge

.

European Blues Challenge, den åttende i rekken, ble helga 15.–17. mars for første gang avholdt i Norge, og bluesfolk fra hele Europa var samlet på Hell i Trøndelag. Etter to dager med totalt 21 band fra like mange land på scenen, ble europamesteren annonsert sent lørdag kveld. Førsteplassen gikk i år – noe overraskende – til Nederland og bandet The Ragtime Rumours. (Foto: Frank Nielsen)

Neste års arrangørland, Portugal, tok 3. plassen i årets EBC med artisten Vitor Bacalhau. Nummer to ble de unge, dyktige danskene i Fried Okra Band. De norske deltakerne Joakim Tinderholt & His Band, som mange hadde forhåpninger til, leverte en knallbra forestilling, men nådde ikke opp på lista. 

The Ragtime Rumours’ vei til Hell var lang og kronglete (bildet over). De skulle kjøre til Trøndelag, og pakket instrumenter og utstyr i sin varebil. I Danmark brøt bilen deres sammen, clutchen røk, og de kunne ikke kjøre videre. Etter mye jobb fikk de tak i en ny bil, og kunne fortsette reisen til Norge. Etter 55 timer på reisefot var de endelig på Hell.
Bandet trodde ikke engang at de ville vinne det nasjonale uttaket i Nederland, og at de skulle vinne i EBC hadde overhodet ikke vært i deres tanker. Det var derfor en svært overrasket kvartett som ble ropt opp på scenen litt over midnatt på lørdagskvelden. Bandet spilte som nummer tre på fredag kveld, og sjarmerte mange. Noe tradisjonelt bluesband er de ikke. Deres musikk har blitt forsøkt beskrevet som ”Think of Pokey Lafarge and Tom Waits visiting Django Reinhard, drinking a big mug of coffee while listening to Robert Johnson.”. De blander sigøynerjazz med blues og roots, og resultatet er særegent og sjarmerende, fremført med ungdommelig og smittende energi.
Bandet består av Tom Janssen, akustisk gitar, banjo og vokal, Niki van der Schuren, ståbass, vokal og saksofon, Sjaak Korsten, trommer, kazoo og vokal samt Thimo Gijezen, gitar, piano, trekkspill og vokal. 

Det musikalske nivået på deltakerbandene var generelt høyt, det var rett og slett mange veldig bra band som representerte mange stilarter innen bluesen. 

Joakim Tinderholt på scena på EBC in Hell. (Foto: Arve Reistad).

Norsk deltaker
Joakim Tinderholt and His Band var valgt ut til å representere Norge, og spilte lørdag kveld. Det var godt med folk foran scenen og stor stemning da Joakim og bandet dro i gang. Joakim gjorde et knallbra sett, og viste nok en gang hvor blues-skapet skal stå. Om det ikke ble topp-plassering denne gang, så gjorde bandet en svært god figur, og ble favoritt hos mange. Etter å ha sett alle bidragene, er det moro å konstatere at vi overhodet ikke har noe å skamme oss over i bluessammenheng, – om noen skulle være i tvil om det.
I en sånn konkurranse blir alle vinnere. Bandene blir sett av festivalarrangører, konsertarrangører, media og publikum fra hele Europa, og allerede i løpet av helgen ble spillejobber avtalt. De treffer andre utøvere, øker sitt nettverk og vennskap inngås.

Danske Fried Okra Band fikk en fin andreplass i årets EBC.

Åpningsshow
Torsdag kveld var det åpningsshow i baren på hotellet, der Norges to tidligere EBC-vinnere spilte. Rita Engedalen var første kvinne ut, og hadde som vanlig et godt grep om sitt publikum. Senere ble det Eric ”Slim” Zahl & The South West Swingers som løftet taket med et svingende sett. Flott reklame for norsk blues, og en svært god start på blueshelgen.

Jam session
Etter konkurransene fredag og lørdag, var det jam i baren. Hotellet var fullt av spillekåte musikanter, og det ble gode og morsomme jam-kvelder, der musikere fra forskjellige band og land fant sammen på scenen.

EBU-møte
Generalforsamlingen i European Blues Union blir avholdt samme helg som konkurransen. Den skjedde lørdag morgen, og 69 representanter fra de forskjellige medlemslandene stilte på møtet.
I tillegg til vanlige generalforsamlingssaker som valg, forslag til vedtektsendringer og den slags, ble en viktig endring av konseptet European Blues Challenge vedtatt. Dagens konkurranse, med to kvelder der bandene spiller etter tur, og en vinner kåres på kveld nummer to, gir lite tid for bandene til å vise seg frem, da de bare får spille i 20 minutter. Konkurransen vil derfor bli utvidet med en dag ekstra fra 2021. Det vil da bli semifinaler torsdag og fredag, der alle bandene spiller, slik det er i dag. Lørdag vil det bli avholdt en finale, der 3–4 band fra henholdsvis torsdag og fredag, vil spille på nytt, og vinneren kåres blant disse. 

Det ble også i år delt ut tre Behind the Scenes-priser. Æresprisen gikk til franske Jean Guillermo (foran). Thomas Ruf (Ruf Records) og det finske Bluesnews-magasinet som er 50 år i 2018 mottok også priser. 

Azorene neste gang
Et av de tema som tas opp er valg av arrangør for de kommende arrangementene. Neste års Blues Challenge vil finne sted på Azorene, en portugisisk øy to timers flytur fra Lisboa, midt ute i Atlanterhavet. Arrangørene kunne lokke med dagtemperaturer på 18–20 grader og øl til en euro, noe som frostskadde europeere på Hell likte å høre. Arrangementet vil finne sted 4.–6. april i 2019 i hovedstaden på øya, Ponta Delgada. Selve konkurransen vil bli arrangert i kulturhuset Coliseu Micaelense, og festivalhotellet er Hotel Royal Garden, som ligger et par minutters gange unna. Flere nordmenn øynet allerede muligheten til å ta seg en liten vårferie neste år, så vi blir ikke overrasket om det dukker opp en solid heiagjeng med norske flagg!

Nederland i 2020
For arrangementet i 2020 var det kun en søker. Det betyr at turen da går til Zaanstad, som ligger en 12 minutters togtur fra Amsterdam. Søkerne har allerede spillestedet klart, Albert Hijnzaal, i Zaantheater, som er et flott teater med moderne løsninger. 

Bluesmarked
Bluesmarkedet har blitt en tradisjon, og dette fant sted lørdag ettermiddag. Her er det mulighet for aktører i bluesmarkedet til å promotere sine artister eller produkter. Utstillerne er både artister, plateselskaper, festivaler og magasiner. Her har man en fantastisk anledning til å prate, treffe både artister og folk som booker til festivaler og klubber. Det var fullt hus fra første stund, og livlig blues-forbrødring. I et hjørne satt det tyske bandet Greyhound’s Washboard Band og spilte sin herlige akustiske blues.

Arrangør av helgen, Blues In Hell, leverte et prikkfritt arrangement. Leder Kjell Inge Brovoll har et erfarent og finslipt team av frivillige som er vant til å levere store arrangement. Alt gikk på skinner hele helgen, det tekniske fungerte bra og lyden var god. Artistene ble ivaretatt på beste vis av erfarne artistverter. I og med at alle arrangementene var på hotellet, var det en kompakt og effektiv helg. Og siden Trøndelag bød på skikkelig vintervær med kuldegrader og sterk vind, så var det mange som satte pris på akkurat det!

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Frank Nielsen