Opplev blueshimmelen i Danmark 3.-4. november

.

Frederikshavn Blues Festival i Danmark er i år døpt om til "Blues Heaven" og finner sted helga 3. og 4. november. Etter å ha holdt til mange år i Det Musiske Hus i byen nord på Jylland, har festivalen hevet ambisjonene noen hakk og flyttet til byens storstue, Arena Nord. Flere og flere nordmenn finner veien over sjøen til den trivelige festivalen, og de som tar turen i år vil få servert et innholdsrikt program med artister som Wee Willie Walker, Eric Gales, James Hunter og Sugaray Rayford øverst på plakaten.

Totalt står 14 band på plakaten, hvorav sju som aldri tidligere har besøkt Danmark. Hele 11 band kommer fra bluesens hjemland USA, men det er ingen norske på programmet i år. Derimot har festivalen lagt til rette for en møteplass for tilreisende nordmenn på Freddy’s Bar, som også har vært et godt besøkt tilbud ved tidligere festivaler. Her tjuvstarter for øvrig festivalen allerede på torsdag med amerikanske Sugaray Rayford Band. 

Den nye hovedarenaen for festivalen, Arena Nord, ligger bare noen hundre meter unna det tidligere konsertstedet. Her blir det non stop musikk fra to scener fredag og lørdag, henholdsvis på Mississippi Stage med mer nedtonet musikk, og mer trøkk på den store scenen Chicago Stage, der de største navnene spiller.

Det er den 76 år gamle legendariske soulsangeren Wee Willie Walker som topper festivalplakaten. Han kommer med hele tre Blues Music Awards i bagasjen: “Best comeback artist”, “Best blues album” og “Best soul singer”.
Willie synger soulmusikk i tradisjonen til legender som Otis Redding, Al Green og Sam Cooke. Han kommer til Danmark med sitt "All Stars Soul Revue Orchestra" som består av hele 12 musikere. Bandet inkluderer bl.a. Bill Troiani, og Kid Andersen og Alexander Pettersen fra The Nightcats.

Et av de største, unge gitarsensasjoner for tiden, Toby Lee, står på programmet. Den 12 år gamle gutten har allerede samlet forbløffende 100.000 følgere på sosiale medier og har over 61 millioner besøk på Facebook og YouTube. Toby Lee er invitert med på scenen av flere av festivalartistene, og han vil også opptre i andre settinger, som på festivalens første “Talkin’ Blues & Brunch” som avholdes lørdag formiddag. 

Av andre artister som verdt å få med seg er entertaineren Sugaray Rayford, som har besøkt Norge ved flere anledninger i høst. Han gikk solo som 40-åring etter at han fikk gjennombrudd med stjernelaget The Mannish Boys. I dag er han 48 år og har sitt eget band med tre plateutgivelser bak seg. Sugaray var i 2016 nominert til tre Blues Awards og er i 2017 nomineret til ytterligere to, nemlig ”Contemporary Blues Male Artist” og til ”B.B. King Award”.
Videre kommer ”The Goddess of Soul”, Dona Oxford, en allsidig musiker som bl.a. har samarbeidet med Van Morrison, Buddy Guy, Levon Helm og Keith Richards. Andre på programmet er Marquise Knox, Zac Harmon, Thorbjørn Risager, Pascal Geiser, Kilborn Alley, John Németh, Ronnie Baker Brooks, Rick Estrin & The Nightcats, James Hunter Six, Sugar Ray & The Bluetones og Eric Gales.

James Hunter Six (øverst) og Sugar Ray & THe Bluetones. 

Nytt av året for festivalen i Frederikshavn er Talking Blues. Her får vi lørdag formiddag møte den kjente amerikanske entertaineren Big Llou Johnson i samtale med Wee Willie Walker, Rick Estrin, Kid Andersen og 12 år gamle Toby Lee.

Festivalen har i løpet av sine 11 år etablerte seg som en av de fremste bluesfestivalene i Europa. Det er ildsjelen og arrangøren Peter Astrup fra Blues.dk som står bak det hele. Han uttaler i en pressemelding:
- Et dusin år – det forplikter! Så den første helgen i november kommer det igjen nøye utvalgte artister som matcher tidligere legender som Peter Green, Johnny Winter, Gary Moore, Dr. John og Walter Trout som tidligere har gitt publikum utallige minneverdige opplevelser. 

Festivalbillettene har en overkommelig pris. Man betaler 365 eller 465 danske kroner for dagspass og bare 665 kroner for helgepass. Les mer om festivalen på www.bluesheaven.dk

Test: Rune Endal