Blues over Tregrensa feiret 15 år

.

Den første helga i oktober feiret Blues over Tregrensa på Grotli hotell 15-årsjubileum. Den lille festivalen på Strynefjellet kunne by på et godt program med bl.a. Tiger City Jukes (bildet) og Yngve & His Boogie Legs på plakaten. Et utrivelig høstvær med regn og snøbyger gjorde sitt til at det ikke ble helt fullt hus.

Det var ekteparet Are og Berit Bergheim som startet festivalen for 15 år siden. Are Bergheim åpnet jubileumsfestivalen med å fortelle publikum litt om hvordan det hele startet. Han kunne fortelle at de hadde tenkt en tid på ideen om å starte en bluesfestival da de tok kontakt med Raymond og Randi Vassbakken for snart 15 år siden. De kunne bistå med booking av band. Bergheim tok også kontakt med Sten Arne Melby i Sjåk musikk og lydstudio angående lyd. Sammen har disse fem stått bak festivalen i 15 år. Festivalen har etter hvert fått mange faste gjester som kommer tilbake år etter år, og de tilreisende har nærmest blitt en liten familie. Stemningen og atmosfæren på hotellet oppe på fjellet er veldig spesiell. Her er god mat og god musikk satt i høysetet, og alt legges til rette for at de tilreisende skal trives og få ned hvilepulsen. 
Are og Berit Bergheim overrakte blomster til Randi og Raymond Vassplassen og Stein Arne Melby og takket for den gode jobben de har lagt ned gjennom 15 år.

Først ut på fredag var The Jelly Roll Men, tidligere kjent som 9Fingers. Bandet spiller old school blues, ekte jukejointblues på den gamle måten, og de kjører også stilen helt ut visuelt. The Jelly Roll Men serverte en blanding av eget materiale og coverlåter av gamle blueshelter som Sonny Boy Williamson.
Kid Engen Bluesband var andre band ut, med blues med et litt mer rocka uttrykk inspirert av artister som Fabulous Thunderbirds og Gary Primich. Kid Engen er en dyktig munnspiller som tidligere var frontfigur i bandet Texas Tango. 
Fredagens høydepunkt var Eric ”Slim” Zahl & the South West Swingers. Nok en gang fikk vi servert topp underholdning, man blir aldri lei av Eric og bandet. Det er lett å gå tom for superlativer når det gjelder dette bandet – de må bare oppleves. 

Ettermiddagskonsertene lørdag med the The Jelly Roll Men og Kid Engen kunne vært bedre besøkt, men de som var til stede koste seg. Etter en bedre middagsbuffet gjorde publikum seg klar for et nytt sett med Kid Engen Bluesband, som var oppvarming for neste høydepunkt. Det var spesielt hotelldirektør Are Bergheim som hadde ønsket seg dette bandet. Tiger City Jukes spilte på festivalen for 14 år siden, og har vært høyt på ønskelisten siden da. I år klaffet det endelig. Vi fikk høre et ”tight” og samspilt band med stor spilleglede. Det var utrolig artig både å se og høre bandet igjen. 
Tiger City Jukes satte publikum i god stemning, og det ble ikke mindre stemning med bandet som avsluttet festivalen. Det tidligere unionsbandet Yngve & His Boogie Legs har kommet sammen igjen og leverte en konsert og et show som publikum vil huske lenge. Gutta på scena sprudlet over av energi og spilleglede. Yngve fortalte etterpå at dette var gøy og ga mersmak, så vi får håpe at de gjør alvor av planene og kommer seg på veien igjen, – publikum er ialle fall klar for det.

Bluesnews fikk en kort prat med Raymond og Randi Vassbakken på søndag for å få høre litt om neste års planer. At det ikke ble fullt hus i år har kanskje satt fart på tankene om å vurdere å arrangere festivalen 14 dager tidligere, spesielt med tanke på usikkerheten med været. De forteller at de har noen måneder å bestemme seg på, det er mange ting som må tas i betraktning. 
Så vi får bare følge med, undertegnede kommer nok tilbake uansett. Takk for en fin festival. 

Tekst og foto: Arve Reistad

 

Over: Yngve & His Boogie Legs, fra v. Bjørnar Ekse Brandseth, Yngve Jordalen og Lars Finborud. Under: Eric "Slim" Zahl.