Høstblues i København

.

En av de store begivenhetene for bluesinteresserte i Danmark er den årlige festivalen i hovedstaden, Copehagen Blues Festival. Den blir arrangert for 17. gang i år, og er nå flyttet en måned frem i tid, til 24.-29. oktober. Blant artistene er Duke Robillard, Corey Harris og Jonny Lang (bildet).

Festivalen har de siste 3-4 årene blitt åpnet med visning av en god musikkfilm, og det gjør de igjen i år på åpningsdagen, tirsdag 24. oktober. Jimi Hendrix ville ha fylt 75 år den 27. november, og det blir markert med å vise filmen ”A Film About Jimi Hendrix”.
I løpet av seks dager vil man på en rekke spillesteder rundt om i byen kunne oppleve bluesmusikk i forskjellige varianter. Her er både nasjonale, nordiske og internasjonale navn. Øverst på plakaten i år finner vi to store gitarister, en som for lengst har satt dype spor etter seg i blueshistorien og en fra den nyere generasjonen. Duke Robillard og hans sofistikerte gitarspill har blitt verdsatt over hele verden i mange tiår. Jonny Lang, den 35 år gamle sangeren og gitaristen som er født i Fargo, Nord Dakota med norske aner ble mange først oppmerksom på gjennom hans gjesteopptreden i Blues Brothers-filmen fra 2000. Her viste unggutten sin kraftfulle blues-røst. Da hadde han allerede vært et stort tenåringstalent i mange år. I høst er han høyaktuell med ny plateutgivelse.

Flere andre amerikanske navn står også på plakaten, Jerron ”Blind Boy” Paxton, Nina Massara og Eb Davis & the Superband. Ellers er Sverige godt representert, blant annet ved Baskery, Svante Sjöblom og Ida Bang & the Blue Tears. Det blir en egen tribute til Robert Johnson med danske og svenske artister, og av danske navn kommer gode, gamle Delta Blues Band, Kenn Lending, Peter Brander Band og Chris Grey & The BlueSpand.
Festivalens bluespris blir som alltid delt ut. Prisen «Årets Danske Blues Navn” har vært delt ut siden 2002, og har de siste årene gått til Miriam Mandipira, Big Creek Slim, Hans Knudsen, Ronni Busak-Boysen, Jes Holtsø og HP Lange.

Program og mer informasjon om spillesteder og billetter m.m. finnes på www.copenhagenbluesfestival.dk

Tekst: Rune Endal