Statsministeren åpnet jubileumsfestivalen på Notodden

.

Åpningsshowet til den 30. festivalen i bluesbyen i Telemark samlet et nesten fullsatt Hovigs Hangar torsdag 3. august. Som alltid inneholdt åpningsshowet musikalske smakebiter fra noen av festivalartistene, utdeling av bluesprisen, taler og hilsener. Den offisielle åpningen ble besørget av statsminister Erna Solberg, og bluesprisen gikk i år meget fortjent til de frivillige i festivalens medlemsforening.

Som så mange ganger tidligere var det NRKs utmerkede programleder Robert Sætervik som tok publikum gjennom det drøyt timelange showet, denne gangen hjulpet av radiokollega Nils Åge Nonstad. 
Første artist ut på scena var blues-Norges ”grand old man” Kåre Virud og hans band. Et selvfølgelig valg til å innlede feiringen. Virud er en av pionerene innen norsk blues og gjorde seg bemerket allerede på 60-tallet med sitt Telemark Blueslag.
Notoddens ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger gratulerte jubilanten og oppfordret alle til å ta vare på byens ”fyrtårn”, som hun karakteriserte festivalen som. ”Vi har grunn til å være stolt av byen og festivalen vår, som nå også har blitt en verdensarv”, sa hun.
En representant fra festivalens samarbeidspartner gjennom mange år, LO, kalte opp festivalleder Jostein Forsberg på scena og overrakte festivalen en sjekk på 100.000 kroner.

Publikum fikk et gjensyn med et band som har vært en favoritt på norske bluesscener, den amerikanske søskentrioen Trampled Under Foot. De har denne sommeren gjort et comeback etter å ha vært opptatt med hver sine prosjekter de siste årene.

Festivalleder Forsberg kunne fortelle at de hadde to spesielle ønsker for jubileumsfestivalen, å få statsministeren til åpningen og å få bluesens største superstjerne Buddy Guy på programmet. Begge ønsker gikk i oppfyllelse. Statsminister Solberg var på plass og foretok den offisielle åpningen. Vi fikk en kort, fin tale av den veltalende og engasjerte statsministeren – uten ”valgflesk”, noe musikkpublikummet satte pris på. Hun sa blant annet:
- Ingen av de som startet opp festivalen i 1988 trodde at en sjarmerende,  liten by i Norge kunne bli et kulturelt sentrum for bluesinteresserte over hele verden. Programhistorien til Notodden er unik. Det er ikke rart mange kommer langveisfra for å ta del i folkefesten. I 2011 ble den kåret til verdens beste bluesfestival. Da jeg fikk spørsmål om å åpne jubileumsfestivalen svarte jeg selvfølgelig ja.
Hva har gjort at denne festivalen har blitt en slik suksess? Spesielt en ting har bidratt til at festivalen har fått den posisjonen den har, og det er at det er fellesskapet som står bak. Dette er ikke en festival som skapes i byen, men av og med byen. Flere av de nesten 700 frivillige har vært med i mange år. I tillegg har arrangørene funnet en god kombinasjon mellom de store artistene og den lokale identiteten. Her er barneblues, voksenblues og eldreblues. Det at festivalen har vært inkluderende har vært suksessoppskriften i tre tiår. For 30 år siden drømte Notodden om å lokke til seg de store artistene, nå drømmer de store artistene fra hele verden om å få komme til Notodden.
Statsministeren ble etterfulgt av en låt fra det upcoming svenske bandet Ida Bang & The Blue Tears. Mens de spilte gikk statsministeren rundt i folkemengden foran scena og hilste på folk. Noen fikk også tatt selfies sammen med henne.

Assistert av Notoddenvennen Steven Van Zandt ble bluesprisen i jubileumsåret meget fortjent tildelt festivalen store medlemsforening bestående av 6-700 frivillige medarbeidere.
Bluesambassadørene i Notodden Bluesband med Trond Ytterbø i spissen var et selvfølgelig innslag. Vi fikk også en overraskende opptreden av rockeren Ronni Le Tekrø i samspill med Ytterbø i Allman Brothers-låten Whipping Post.

Et musikalsk innslag som publikum satte stor pris på var opptredenen av ungdommene fra festivalseminaret, Little Steven’s Blues School All Stars. De dyktige unge musikerne imponerte mange, og spesielt gitarsoloen vi fikk servert av en av bandets gitarister, talentet Marius Lien, påkalte ovasjoner.
Festivalen fikk også gratulasjoner og hilsener fra amerikanske Blues Foundations Paul Benjamin og Norsk Bluesunions leder, Bitten Svendsen.

Det ble en vellykket åpning av jubileumsfestivalen med nesten fullt hus, til tross for at værgudene ikke var på jubilantens side denne torsdagen. En liten skuffelse var det likevel at jubileumsåpningen ikke kunne by på innslag fra noen av headlinerne eller de største navnene.

Festen i Hovigs Hangar fortsatte ut i de små timer natt til fredag. Først med konsert av byens store sønn, Kåre Virud, og hans band. Vi fikk deretter mer moderne toner fra Bernhoft og hans firemannsband. I ”beste sendetid” fikk vi høre bandet det var store forventninger til etter deres fantastiske plateutgivelse tidligere i år, Michael Ledbetter & Monster Mike Welch Band.  Sjelden har vi opplevd en slik stemning på en konsert med reinspikka blues i Hangaren. Skal en dømme etter responsen og tilbakemeldingene vi hørte underveis og etterpå vil nok denne bli rangert som en av jubileumsfestivalens aller beste konserter. Det var ikke enkelt for Hungry John Band med Reidar Larsen og Kid Andersen å toppe denne opplevelsen etterpå. Da de gikk på scena som siste band kl. 01.00 på natta begynte folk å trekke ut av det store festivalteltet.

Vi gleder oss til fortsettelsen. Gratulerer med 30-årsdagen!

Tekst: Rune Endal – Foto: Harald Olsen / Roald Jungård

Monster Mike Welch og Michael Ledbetter i Hovigs Hangar.Little Steven sammen med seminarbandet.

Danielle Schnebelen fra Trampled Under Foot på åpningskonserten. 

Hungry John Band med Kid Andersen og Reidar Larsen.