Publikumsrekord for Sementblues

.

Det ble publikumsrekord for den niende utgaven av Sementblues i Kjøpsvik. Nok en gang har festivalgeneral Freddy Iversen og gjengen hans gjennomført en festival som det står respekt av. På plakaten sto artister som Lisa Lystam Family Band, Daniel Eriksen, Vidar Busk, Guy Verlinde (bildet over), Damer i blues, Hook Herrera og en meget rusten Chris Thompson.

Torsdagen startet med Damer i blues i Kjøpsvik kirke. En kirkekonsert er bestandig en spesiell opplevelse, slik var det også denne gangen. I Kjøpsvik kirke hadde Rita Engedalen og Margit Bakken med seg svenske Lisa Lystam, som utfylte de norske damene bra. (Bildet under).


Senere var det klart for Winthers Blue Groove på Kroa, med groovy shuffle blues inspirert av artister som BB King, Colin James og Sven Zetterberg. Trommis og vokalist i bandet, Per Øyvind Winthers, har tidligere spilt i GB Blues Express. Winthers Blue Groove er et tøft band som vi sikkert får høre mer fra.

Fredagen startet på den akustiske scenen med Lightnin Malcolm fra Mississippi, et en-mannsband som spilte fengende Mississippi Hill country blues.
Damer i blues gjorde en ny flott konsert. Rita Engedalen inviterte Lightin Malcolm opp på scenen der han fikk spille på Ritas gitar fra 1920. Rita og Margit er utrolig flinke til å engasjere og begeistre sitt publikum med sin hyllest til spesielt Jessie Mae Hamphill, Big Mama Thornton, Memphis Minnie og vår egen Kristin Berglund.

Vi fikk oppleve en rusten Chris Thompson som virket å ha gått ut på dato. For en som har vokst opp med Manfred Mann og den rene og klare stemmen til Chris, ble konserten hans en nedtur.

Senere på Kroa Di fikk jeg den største overraskelsen og bandet som skulle bli snakkis i ettertid. Der spilte Guy Verlinde & the Houserockers, for de fleste en helt ukjent trio fra Belgia. De dro i gang med rå og energisk old school Chicago blues anført av Verlindes slidegitar, og vi ble slått i bakken og fikk bakoversveis alle sammen. Spillegleden og energien i musikken gjorde folk helt ville, og det lille dansegulvet ble fylt opp med en gang. Det endte som det ofte gjør, et par havnet på ryggen over forsterkeren, men paret ble raskt stablet på beina igjen. ”I love you crazy people” sa Guy Verlinde og spilte uanfektet videre. 

Bluesnews utsendte var så heldig å få bli med på fisketur med bandet til Verlinde dagen etter, og fikk en litt uformell prat med ham. Han kunne fortelle at de kun hadde vært i Norge en gang tidligere, på Dalane Bluesfestival i Egersund i 2014 med konseptet ”Tribute to Hound Dog Taylor”. Han ville absolutt spille mer i Norge. Bandet var overveldet over den norske naturen og fascinert av engasjementet og blues-forståelsen publikum viser i Norge. 
Guy Verlinde spiller mest egenkomponert materiale inspirert av Chicagoblues.
Han mener at teksten ikke alltid er det viktigste i låten, men energien og følelsen som formidles. Det kan vi bekrefte at han lykkes med på en fortreffelig måte. Guy har også et one man band, samt et band som heter Guy Verlinde & Mighty Gators. I 2011 fikk han forespørsel om å gjøre en tribute til Hound Dog Taylor, og dette showet har han de siste årene reist rundt med på festivaler og skoler. I Prosjektet ”Blues in Schools” presenterer han de forskjellige stilartene innenfor blues, og elevene blir kjent med de største artistene og bluesens historie og opprinnelse.

Hook Herrera og hans svenske band hadde jeg gleden av å høre for første gang i Kjøpsvik. Jeg har hørt ham på munnspill sammen med andre artister tidligere, men det blir annerledes når han fronter bandet selv. Nå trakterte han både munnspill og gitar, - han viste seg som en dyktig gitarist også. Det ble en flott konsert som falt i smak hos de fleste.
Lisa Lystam Family Band avsluttet fredagen på en fortreffelig måte. De fikk mange nye fans i Kjøpsvik. Jeg har hørt bandet flere ganger, og blir stadig imponert av samspillet mellom Fredrik og Matte på gitar. De utfyller hverandre utrolig godt.

Lørdagen åpnet med innslag fra Kjøpsvik kulturskole.
På den akustiske scenen hørte vi Hook Herrera, Lightnin Malcolm og Göran Svenningsson (som også er festivalens konferansier) i en improvisert, men stemningsfull og fin konsert. (Bildet over). Trioen erstattet Ron Hacker som måtte melde avbud.
Så var det klart for Guy Verlinde og hans Tribute to Hound Dog Taylor, en meget flott opplevelse som vil sitte i en stund.

Etter Verlinde var det lagt inn et opphold i musikken fram til kl 22, slik at folk kunne slappe av litt eller rusle i gågata og se på markedsbodene som var satt opp. Her ble det det solgt alt fra lokal mat, klær, kosmetikk og smykker. Flere kunstnere hadde også utstilling og salg av sine verker.

Lørdagens kveldskonserter åpnet med Walter Broes (som tidligere har vært i Kjøpsvik med bandet The Seatsniffers) og hans nye band WB & the Mercenaries. Dette var deres første konsert i Norge. De spiller rockabilly, rock'n roll og roots og leverte en konsert som falt i smak hos det danseglade publikum.

Så kom det mange hadde ventet på, Vidar Busk & Daniel Eriksens Backporch Society med Stig Sjøstrøm på trommer. Trioen leverte en festforestilling med fantastisk gitarspill, og samspillet mellom de to kompisene imponerte. Vidar og Daniel storkoste seg på scena og skapte en magisk energi som begeistret publikum. 
Nico Duportal fikk den vanskelige oppgaven å avslutte kvelden. Det ble litt antiklimaks, ikke på grunn av musikken, men fordi folk begynte å bli fornøyd og slitne etter flere festivaldager. De var dessverre ikke mange som holdt ut helt til slutt, og det var synd for Nicos svingende og jazzy rhythm and blues og rock'n roll. 

Alt i alt ble det en veldig bra festival både musikalsk og publikumsmessig. En tanke som slår meg er om bluesinteressen er på vei oppover igjen i Norge. Alle festivalene jeg har vært på i år har opplevd publikumsoppsving, både Nidaros, Trandal og Kjøpsvik.

Vi sier takk til Freddy Iversen og resten av festivalstaben og frivillige som stiller opp og lager en så flott festival i Kjøpsvik. Vi håper årets suksess inspirerer til å lage en ny folkefest i 2019, – festival-Norge og ikke minst Nord-Norge trenger dere.

Tekst og foto: Arve Reistad

Lightnin Malcolm.Belgiske Walter Broes spilte med sitt nye band, The Mercenaries.