Suksess for Blueskollektivet på Eutin Bluesfest

.

Fra 14. til 17. mai ble det arrangert bluesfestival i Eutin nord i Tyskland for 26. gang. Festivalen tilbyr gratis inngang for publikum, og konsertene avholdes på markedsplassen midt i byen. Festen blir finansiert ved hjelp av spons fra private firmaer, donasjoner fra publikum samt salg av forskjellig typer merchandise. I år var det ca. 12.000 besøkende i løpet av de fire dagene. De fikk blant annet oppleve et heltent norsk band, Blueskollektivet, som i år turnerer festivaler og klubber som Union Bluesband (foto: Frank Nielsen).

Publikummet i Eutin er en god blanding av unge som kommer for festens skyld og eldre mer garvede bluesfolk. Servicenivået er topp, den lokale vinspesialisten er på plass med gode viner, kafeen holder lenge åpent og det serveres mye forskjellig slags mat rundt omkring i de små bodene, så her er noe for enhver smak.

Festivalen ble åpnet torsdag på byens Rådhus med selveste ordføreren i spissen. Her var det taler og musikkinnslag samt feiring av at Eutin Bluesfest nylig mottok Keeping the Blues Alive-pris i Memphis.
Festivalen hadde satt sammen et allsidig program av høy kvalitet. Danmark og Norge var representert med to gode band hver. Norske Blueskollektivet leverte en flott konsert med massevis av energi og innlevelse fredag ettermiddag. De fikk raskt fylt opp festplassen med et show som nådde langt utover scenekanten. Da to ekstranummer var unnagjort ville folk ha mer, så de måtte finne frem to nye låter.
Bandet ble etterfulgt av at det ble sagt noen ord til minne om B.B King som hadde gått bort den samme dagen. Danske Blues Overdrive spilte et B.B King-nummer og deretter ble det avholdt et minutts stillhet på hele plassen. Blues Overdrive fortsatte deretter sin konsert. Bandet spiller en moderne og oppdatert blues med respekt for røttene. Bandet kom med sin nye CD «Clinch» i bagasjen, og de ble godt mottatt av publikum.

Lørdagen åpnet med Talking Blues i Café Karlsbergen med Art Tipaldi (USA), Andrzej Matysik (Polen), Rolf Winter (Sveits), Helge Nickel (Tyskland) og Trond Johnsen (Norge) i panelet.
Utekonsertene på torget startet denne ettermiddagen med Marcus Løvdal Band (bildet over). De gikk forsiktig ut, men da de hadde spilt seg varme fikk de tak på publikum. Bandet består av fire unge meget dyktige musikere som teknisk kan sine saker, men mangler erfaring for å «nå helt ut over kanten». De ble etterfulgt av danske Big Creek Slim & The Crockroaches, som er et band sentrert rundt sangeren Mark Rune, som med sin rå og upolerte stil og store stemme leverer god autentisk blues.

Nick Moss Band (USA), John F Klaver Band (NL) og Sean Carney Band feat. Shaun Booker (USA) er tre band som også ga oss en enestående opplevelse. De kan alle sterkt anbefales hvis muligheten byr seg.

Søndagen startet på Café Klausberger og akustisk konsert med Marcus Løvdal Band og 17. maifeiring for nordmennene sammen med inviterte gjester og bluesvenner fra mange land. Det ble for anledningen servert en stor kake med norsk flagg på.
Det ordinære konsertprogrammet ble avsluttet med Earl Thomas i storslag sammen med sitt engelske band.
Søndagen og festivalen ble avrundet med stor jam på torget i Eutin. Det ble mange fine musikalske sammensetninger på scenen, for nordmenn var Marcus Løvdal Band sammen med Earl Thomas et høydepunkt.

For Bluesnews i Eutin: Frank Nielsen og Trond Johnsen
Foto: Frank Nielsen

Tre publikumsvinnere i Eutin, øverst Nick Moss Band, Shaun Booker & Sean Carney Band og hollandske John F Klaver Band. (Bilder: Frank Nielsen).

Et høydepunkt på jam'en søndag var da Earl Thomas var gjest med Marcus Løvdal Band. (Foto: Trond Johnsen).