To nye kapitler for Blues Foundation

.

Bluesens hovedorganisasjon med tilholdssted i Memphis åpner i disse dager Hall of Fame. Det skal også ansettes ny president i Blues Foundation etter Jay Sieleman (bildet). Håndverkerne er i full gang med å montere den permanente Hall of Fame-utstillingen i kjelleren i 431 South Main. Blue Hall of Fame åpnes for publikum den 8. mai.

Direktør Jay Sieleman forteller til Bluesnews at han gleder seg.
- Hittil har Blues Foundation vært en hjemmeside, en årlig fest med utdeling av Blues Music Award og innsetting av nye medlemmer i Hall of Fame i tillegg til den store musikkfesten, International Blues Challenge (IBC). Men det har ikke vært noe sted å besøke. Medlemmene har ikke hatt et hjemsted. Det får vi nå. Med en permanent utstilling (Hall of Fame) og våre presentasjonslokaler med løpende utstillinger (den første med Dick Watermans bilder), suvenirer og mulighet til å lære Blues Foundation å kjenne, forteller presidenten.
- For eksempel The HART Fund (Handy Artists Relief Trust), som støtter musikere og deres familier. Siste år delte HART ut mer enn 50.000 USD for å dekke medisinregninger og begravelser. Eller Generation Blues, som i år bruker 25.000 USD på å sende unge musikere på ”blues music camps”.

For turister og bluesfans
Spesielt gleder Jay Sieleman seg over beliggenheten de har i musikkturistbyen Memphis, i gåavstand, eller en tur med sporvogn unna Beale Street og andre museer. Omgitt av restauranter og butikker, og ved Civil Rights Museum der Martin Luther King ble skutt i 1968. Utgangen fra Civil Rights Museum, som har omkring 250.000 gjester i året, er rett ovenfor Blues Hall of Fame, så presidenten forventer at mange vil krysse gaten for å besøke Blues Hall of Fame.

- Jeg tror at vi får suksess, selv om det er mange musikkmuseer som kjemper om publikums gunst i Memphis. Men museene er flinke til å jobbe sammen og henvise til hverandre. Blues Hall of Fame styrker Memphis som musikkby, fastslår Jay Sieleman som forventer et femsifret antall gjester.

Når det gjelder musikturister deler byen dem grovt sett inn i tre kategorier: Elvis Presley-turister, den klare majoriteten som skal besøke Graceland m.m, Beale Street-turister, som kommer for fest og gratis musikk på barene i Memphis’ festgate, og så endelig, den minste delen, blues-turistene som oppsøker sine favorittsteder i Mississippi. Nå får de også et fast holdepunkt i Memphis.

Generelt mangler det ikke på museer og minnesmerker med tilknytning til blues på disse kanter. Derfor vil Blues Hall of Fame ikke fokusere på det mest opplagte, men konsentrere seg om å presentere medlemmene i Blues Hall of Fame.
- Det behøver ikke å være stort rent fysisk, begrunner Jay Sieleman. - Det viktige er fortellingen og det unike vi har om de enkelte kunstnerne. Og elektronisk og interaktivt kan vi sikre våre gjester en stor opplevelse. Vårt ønske er å gjøre noe hver dag for å opplyse og «utdanne» folk. Litt slik som Sun Records. Det er ikke stort, men det er tettpakket. Gjestene forlater museet mettet med opplevelser.
En bygning og en Hall of Fame, investeringer for omkring 3.000.000 USD , er et stort skritt for en forening som baserer seg på frivillige bidrag, men det er ikke ”make or break”, understreker Jay Sieleman. - Vi er et suksessfullt firma som utvider.

Bygningen er betalt, og den nye Blues Hall of Fame har fått stor oppbakking fra bluesmiljøet i Memphis og fra enkeltpersoner. Her fremhever han kunstnere som Steve Miller, Sammy Hagar, George Thorogood, Tom Petty og Cindy Lauper.

Blues Foundation og Hall of Fame-personalet april 2015, fra venstre: Jay Sieleman, Priscilla Hernandez, Nora Tucker, Glenda Mace, Steven Whitney, Cindy James og Joe Whimer.

Mission completed
Med åpningen av Blues Hall of Fame tar Blues Foundation et stort skritt, og det neste er på vei. Efter 12 år som president trer Jay Sieleman tilbake på slutten av året. Til?
Det vet han ikke, men han har blitt 62, kan få sin pensjon (som tidligere US Attorney of Law) og han kan se tilbake på en suksessrik innsats for Blues Foundation.
- Det kunne kun gå fremover da jeg tiltrådte,” nedtoner han sin innsats.

- Blues Foundation kjører på. Pengene og programmene er der, men vi vil gjerne ha flere medlemmer. Vi må nok erkjenne at vi den siste tiden har forsømt dette, men nå får vi muligheten til å møte flere mennesker og fortelle om hva vi holder på med. Vi vil automatisk få flere medlemmer i bygningen med en daglig tilstedeværelse,” sier Jay Sieleman.

Og selv om Blues Foundation gjennom Blues Hall of Fame vil oppnå større oppmerksomhet, også utenfor dedikerte bluesfans’ kretser, så forventer han ikke en eksplosjon i antall medlemmer og bugnende budsjetter.
- Vi må erkjenne at det er begrenset hva du får igjen for ditt medlemskap utover bevisstheten om at du støtter bluesmusikken og dens utøvere, siger CEO’en om en verden, der bluesfans har mange muligheter til å støtte musikken direkte ved at gå på konserter og kjøpe album.

Jay Sieleman forventer at han blir i Memphis.
- Det er en god musikkby, og jeg er jo musikk-fan. Jeg begynte som frivillig blues-fan, og det fortsetter jeg med å være.

Ny CEO
Dessverre er søknadsfristen gått ut. Styremedlem i ansettelsesutvalget, Pat Morgan, ønsker ikke å opplyse hvor mange søknader de har fått, eller om også personer utenfor USA har søkt.
Les mer på www.blues.org

Tekst og bilder: Paul Brasso

Straks etter at den nye Little Milton-statuen (Blues Hall of Fame-medlem i 1988) og benken var innviet ble den flyttet innenfor. Fortauet foran 421 South Main Street i Memphis skal nemlig males blues-blått, med sorte vinylplater som dekorasjon.