JT Lauritsen & Buckshot Hunters på tredjeplass i European Blues Challenge

.

Jan Tore Lauritsen og hans Buckshot Hunters (bildet) sikret Norge en tredjeplass i den femte European Blues Challenge som ble arrangert i Brüssel 13.-14. mars. Som i fjor ble det spansk seier. Det meget underholdende bandet Travellin' Brothers vant fortjent i konkurranse med band fra 19 europeiske land. (Foto: Roald Jungård).

Det norske bandet gjorde en svært bra figur i bandkonkurransen som i år ble arrangert av European Blues Union for femte gang. Det var godt musikalsk nivå på årets Challenge, og et nesten fullsatt Ancienne Belgique i EU-hovedstaden fikk oppleve to kvelder med svært variert bluesrelatert musikk. De 19 bandene representerte hele spekteret av stilarter innen blues, fra mer tradisjonell akustisk blues og klassiske "shuffle-band" via svingende jazza bluesband til tyngre bluesrock og jazzrock-inspirerte band. Det var tre band som fikk plasseringer og ble premiert. I tillegg til de nevnte vinnerne fra Spania og de norske bronsemedaljørene kom vertslandet Belgia på 2. plass med den meget bra Doghouse Sam og hans trio. Andre som gjorde seg spesielt bemerket var Laurence Jones fra England, The Leif De Leeuw Band fra Nederland, Lisa Lystam Family Band fra Sverige, Dave Moretti Blues Revue fra Italia og Micke Björklöf & Blue Strip fra Finland.

Jan Tore Lauritsen sammen med det spanske vinnerbandet Travellin' Brothers etter at vinneren var kåret.

Vinnerbandet sammen med spanske fans etter kåringen. (Bilder Roald Jungård).

Blues Challenge dag 1
Bandkonkurransen startet fredag kveld, og i løpet av to kvelder skulle i alt 19 band presentere seg på 20 tilmålte minutter. Romania var første band ut med bluesrocktrioen Marius Dobra Band. Vi hadde litt forventninger til danske Bound By Law, et band bestående av seks yngre musikere som spiller eget materiale. I likhet med slik de har presentert seg på sine videoer, fikk vi høre et band med egen stil og en sanger med svært god stemme. Vi har hørt bandet mer countryinspirert tidligere, i Brüssel sto de fram i en mer rocka versjon. Tredje band, Delta Blues Gang fra Kroatia, gjorde også en god figur der de fridde til publikum med høy bein- og gitarføring. Engelske Laurence Jones og hans trio var det mange som holdt som forhåndsfavoritt. Han har opplevd en boost i karrieren den siste tiden og blitt omtalt med svært rosende ord både av kritikere og kjente musikkpersonligheter. I Brussel viste den unge gitaristen og sangeren hvorfor han er "tatt inn i varmen" og blir omtalt som en arvtager i britisk blues. Han sto fram med stor selvsikkerhet og leverte et meget proft sett. (Bildet under).


Det tyske bidraget fra Jessy Martens Band var ikke uventet noe hardere skyts. Med bra kvinnelig vokal serverte bandet tyngre bluesrock og powerballader. Det franske bandet fikk etter responsen å dømme mange fans etter sin opptreden med publikumsvennlig soul'a partymusikk med to blås og fransk aksent på vokalen. Hollandske The Leif De Leeuw Band skilte de seg ut med sin jazz- og soulinspirerte stil med god kvinnelig vokal, en god bluesgitarist og ikke minst en svært teknisk og bra bassist fremme i lydbildet. De var det første bandet fredag som fremkalte gåsehud hos tilhørerne. Balladen de serverte som låt nummer to fikk hele salens oppmerksomhet og ga de største ovasjonene så langt denne kvelden. Det må nevnes at bandet allerede har et godt navn i hjemlandet der de har vunnet flere priser.
Det sveitsiske bidraget med duoen The Two ble en fin avveksling i programmet med mer tradisjonell akustisk blues. Vi fikk også folkemusikktoner besørget av Yannick Nanette som opprinnelig kommer fra Mauritius. Duoen skal forøvrig også representere landet sitt i årets IBC i Memphis.
Som nordboer var det trivelig å høre Lisa Lystam Family Band i Brüssel denne kvelden. De stilte med stor besetning og leverte et virkelig proft show ledet av den vakre og sjelfulle Lisa. De forskjellige bandmedlemmene fikk vise seg fram i det varierte settet som inneholdt nydelige blåtoner fra gitaristene Fredrik Karlsson og Mattias Gustafsson og munnspilleren Mikael Fall.

Blues Challenge dag 2
Challenge'n fortsatte lørdag der første band ut var Remo Cavallini Band fra Luxemburg som serverte blues i mer tradisjonell texas-stil anført av den nasjonale gitarhelten Cavallini. De ble etterfulgt av den italienske comboen Dave Moretti Blues Revue, som var et friskt innslag. Her fikk vi høre hardt svingende swing- og jumpblues, slik vi er vant til å høre fra bluesband fra den amerikanske vestkysten. Moretti viste seg å være en karismatisk frontmann og bra sanger og munnspiller.
Østerrike var representert ved Hermann Posch Duo som fremførte god, tradisjonell deltablues med dobro, gitar, munnspill og vokal.


Finske Micke Björklöf og hans Blue Strip skapte liv og stemning (bildet over). Bandet er ingen nykommere på bluesscenen med sine 20 år på baken og seks plateutgivelser bak seg. Rutinerte og energiske Micke fikk god kontakt med publikum og skapte god stemning. Fremtredende i lydbildet er slidegitaristen Lefty Leppänens spill, og et sjeldent innslag med vibrafon fra perkusjonisten ga ved et par anledninger lydbildet en spennende nyanse.
Det spanske bandet Travellin' Brothers fikk umiddelbart publikums oppmerksomhet da de åpnet svært teatralsk med alle seks i besetningen fremme på scenekanten i en akustisk låt med vaskebrett, melodika og sopransax. Derfra ble det bare mer og mer engasjerende og underholdende. Sangeren Jon Careaga er en stor entertainer som har full kontroll på både publikum og sin smådansende bandbesetning. Sammen fikk de hele lokalet med seg og skapte mer stemning enn noen hadde klart så langt i konkurransen. Det skal nevnes at selv om det storbandinspirerte bluesbandet ikke er kjent her i nord, har de allerede gjort lykke på festivaler over hele Europa, deltatt på IBC og gitt ut seks CD plater.
Det var ikke enkelt for ungguttene i det slovakiske bandet Jergus Oravec Trio å gå på scenen etter det spanske fyrverkeriet. Det er heller ikke lett å gjøre det interessant som bluesrocktrio i en bandkonkurranse med utgangspunkt i låter som Hendrix' Hey Joe.
Årets polske bidrag i EBC var bluesrock-kvartetten Drunk Lamb som nok ble satt mer pris på av rockerne enn bluespuristene i salen. Dette var 70-tallsinfluert, og det var liten tvil om at sangeren hadde hentet inspirasjon fra en viss Zeppelin-vokalist.
Vertslandet Belgia var representert ved Doghouse Sam & His Magnatones som til slutt stakk av med en velfortjent andreplass. Etter å ha vært vitne til mange stilarter og mange forskjellige tolkninger av bluesinspirert musikk var det svært oppløftende å oppleve hvordan reinspikka blues kan være genial og underholdende i sin enkelhet. Det beviste det belgiske bandet der de fremførte enkle låter som Baby Please Don't Go med halvakustisk gitar, kontrabass og trommer uten noen klovnestreker eller staffasje. Sams låt med slide-spill på oljekannegitar ble også meget godt mottatt av publikum. Dette var bra, Sam – play it again!
Etter at det latviske bandet Elastic trakk seg fra konkurransen (navnet sier jo noe om det!) fikk norske JT Lauritsen & The Buckshot Hunters æren av å avslutte årets Challenge. Og vi vet hvor godt det falt i smak, de fikk en flott tredjeplass! De fem nordmennene leverte et meget sold sett på 20 minutter. Jan Tore Lauritsen er selvsikker i sin opptreden, han synger godt og varierer mellom munnspill, trekkspill og orgel. All ære også til hans stilriktige, gode band: Arnfinn Tørrisen og Ian Fredrick Johannessen på gitar, Atle Rakvåg på bass og Jon Grimsby på trommer. Vi gratulerer med velfortjent "bronse".

Juryen som stemte fram de tre vinnerbandene besto av bluespersoner fra forskjellige land, blant andre festivalleder og manager Peter Astrup fra Danmark og den amerikanske Blues Foundation-presidenten Jay Sieleman.
EBC-showet ble svært profesjonelt ledet av den engelske bluesartisten Ian Siegal (bildet under), som presenterte seg til publikums store fornøyelse med et par låter på slutten av kvelden. Han spilte også sammen med vinnerbandet på deres ekstranumre. Her ble også vår egen Jan Tore Lauritsen invitert til å bli med.

EBU-priser
Nytt av året i Brüssel var bluesprisene som heretter skal bli et årlig innslag, The Blues Behind The Scenes Awards. Utdelingen skjedde fra scenen under bandkonkurransen lørdag. Prismottakerne var Joan Ventosa, Spania i Media-kategorien, Robert Mauriés, Cahors Blues Festival (festivalklassen) og Alfie Falckenbach, Blues Boulevard i kategorien «Labels». Jay Sieleman fikk en ærespris for sin innsats for bluesmusikk som president i amerikanske The Blues Foundation.

European Blues Union
Den europeiske bluesunionen er fortsatt en ung organisasjon. Den ble opprettet i 2010 og har siden da arrangert fem samlinger for de 30 europeiske medlemslandene. Som tidligere år inneholdt helga i Brüssel også et bluesmarked, en fotoutstilling og generalforsamling i tillegg til bandkonkurransen. Torsdag kveld ble det også arrangert showcase og blueskonserter på flere av byens utesteder.

Norske deltakere på bluesmarkedet, Elisabeth Solum, Bluesnews og Bitten Svendsen, NBU. Bak: Espen Fjelle, Europas Blues Senter og Jostein Forsberg, Notodden Bluesfestival. (Foto: Rune Endal).

Bluesmarked
Det er økende interesse for EBUs bluesmarked, der alle aktørene som er medlem av unionen kan profilere seg. De siste par årene har det vært godt over 50 forskjellige utstillere med her. Slik var det også i år. Her var utstillere fra alle grener av bluesbransjen: Festivaler, klubber, artister, plateselskaper, media, tidsskrifter, bookingbyråer og andre. Blant de norske utstillerne var Norsk Bluesunion, Bluesnews, Notodden Bluesfestival, Europas Blues Senter, Bluestown Records, Big H Records, Blues in Hell og Fjordblues, Sandane. Utstillingen ble holdt i hotellet der de tilreisende bodde, og også der generalforsamlingen ble avholdt samme dag.
Det anbefales for norske aktører å vurdere å bli med neste år. Dette er et bra sted for å skaffe seg kontakter rundt om i det europeiske bluesmiljøet.

EBUs generalforsamling
Årsmøtet i Brüssel samlet nesten 120 delegater fra de 30 medlemslandene. Styreleder Thomas Ruf fra Tyskland åpnet og ledet møtet som inneholdt informasjon om EBUs videre planer og gjennomgang av regnskap og budsjetter. Kun ett styremedlem sto på valg i år, her ble franske Fred Delforge gjenvalgt ved avstemning.
Det var kommet inn tre søknader til å arrangere EBUs samling i 2017. Blant dem er vår egen Blues in Hell. De to andre søkerne er Helsinki, Finland og Amsterdam, Nederland. Dette vil bli avgjort på et senere tidspunkt.

EBC-uttak i England
Det var en sak som skapte stor temperatur på generalforsamlingen, spørsmålet om hvem som skulle stå for uttaket av den engelske deltakeren til EBC. Tidligere har det britiske bluesmagasinet Blues Matters organisert dette uttaket, men for 2015 hadde styrelederen i EBU overlatt dette til det mer nyetablerte bluesmagasinet Classic Rock Blues Magazine. Måten dette ble gjort på hadde skapt stor misnøye i kretsen rundt Blues Matters i England, som også på forhånd hadde sendt klage til både styret i EBU og medlemmene rundt om i Europa. Det ble opphetede diskusjoner rundt saken, flere kom med direkte kritikk av styreleder som de mente hadde handlet uten mandat og i strid med regelverket, mens andre manet til å la det ligge og ta lærdom av det. Det resulterte ikke i noe vedtak, men saken vil bli behandlet videre i EBUs styre.

Espen Fjelle legger fram søknaden fra Notodden om å arrangere European Blues Challenge 2016 for generalforsamlingen i Brüssel. (Foto: Rune Endal).

Torrita, Italia neste års arrangørby
En av de viktigste sakene på årets generalforsamling var å avgjøre hvor neste års arrangement skulle avholdes. Det var to søkere, byen Torrita i Italia og Notodden. Søknaden fra Notodden ble presentert for generalforsamlingen av daglig leder for Europas Blues Senter, Espen Fjelle. Norge var godt representert på møtet, og som et av landene med flest delegater hadde nok mange tro på at Notoddens kandidatur ville stå sterkt. Da den italienske kandidaten presenterte seg med sin beliggenhet mellom Firenze og Roma i vakre Toscana, kunne man raskt ane at svært mange gjerne kunne se for seg en tur til Italia neste år. Avgjørelsen ble tatt gjennom avstemning, og det ble en overveldende seier for den italienske kandidaten. Hele 84 mot 29 stemmer!

Takk til arrangørene i EBU for ei flott helg i Brüssel. Vi ses i Torrita i Italia neste år!

Tekst: Rune Endal

Se flere bilder fra Brüssel på Facebooksidene til fotograf Roald Jungård og European Blues Union.