Dan Patlansky imponerte på FjordBlues

.

Årets bluesfestival i den lille Nordfjordbygda Sandane vil trolig gå inn i historien som en av de aller beste, eller kanskje den aller beste. Det var den 17. gangen veldrevne Fjæra Bluesklubb inviterte til festival på historiske Gloppen Hotell. Øverst på plakaten sto Dan Patlansky fra Sør-Afrika, som overgikk alle forventninger (bildet).

FjordBlues er en festival det er lett å trives på og bli glad i. Det skyldes blant annet trivelige og intime omgivelser, rutinerte og rause arrangører, ekte ildsjeler, dugnadsånd, vakthold med lav profil, nærhet mellom artister og publikum, rimelig billettpriser, og - ikke minst  flotte musikalske opplevelser. Ni band og to gjesteartister holdt til sammen 12 konserter på festivalen 16-18. oktober.  Torsdag var det ungdomskonsert på hotellet og barnekonsert i Trivselshagen fredag ettermiddag. Fredag kveld foregikk alt på én scene og publikummet var på om lag 220. Lørdag var det to scener og et dobbelt så stort publikum.
- Om vi regner med alle som var på gratis barnekonsert, er det den best besøkte FjordBlues-festivalen noen gang. Mellom 800-850 personer var det på alle arrangementene til sammen, forteller festivalsjef Hans Andenæs.

Først igjen
Fjæra Bluesklubb, med bookingansvarlig Leif Egil Verpeide i spissen, er kjent for å ha musikals teft. For et par år siden hadde Royal Southern Brotherhood sin aller første norgeskonsert på Gloppen hotell. Sommeren etter var supergruppen det mest omtalte og bejublede bandet på Notodden. I år var Fjæra Bluesklubb den første i Norge til å booke Dan Patlansky fra Sør-Afrika. «Magisk» og «religiøs opplevelse» var begreper som satt løst hos publikum etter hans konsert lørdag kveld.
- En mann kom bort til meg og sa at dette vil gå inn i historien på lik linje med Stevie Ray Vaughans legendariske klubbkonsert på Voss i 1984, forteller Leif Egil Verpeide.
Sammenligningen med Stevie Ray Vaughan er god på flere måter, for det er lett å høre at Dan Patlansky er inspirert av nettopp han – og av gitarikonet Jimi Hendrix. Men han er ingen blek etterligning, han er en helstøpt artist som står trygt og godt på sine egne musikalske ben. Dessuten er han bredere i sjanger enn de to var.
Det var neppe noen på Gloppen hotell den kvelden som syntes det var rart at Bruce Springsteen ville ha ham som oppvarmingsartist på FNB Stadium i Johannesburg i februar.  

Ex Bluesbreakers-gitarist Buddy Whittington kom til Sandane med Trond Olsen Band.

En av verdens beste gitarister
Arrangørene følte nok likevel at de var dristige da de plasserte Buddy Whittington lenger ned på plakaten enn den ukjente sørafrikaneren og hans trio. Buddy Whittington tok som kjent over jobben etter gitarlegender som Eric Clapton, Peter Green, Mick Taylor og Walter Trout som gitarist i John Mayalls Bluesbreakers, og han ble der i 15 år. På FjordBlues spilte han sammen med Trond Olsen Band, som kvelden før hadde sluppet en CD der Whittington er med på to låter. Blant publikum sto Dan Patlansky og lyttet henført til det han selv mener er en av verdens beste gitarister.  

Good Time Charlie markerte også CD-slipp under festivalen. Det skjedde ved at ordføreren i Gloppen kommune slapp CD’en i gulvet. Kanskje føler han seg snytt hvis han ser at bandet reklamerer med CD-slipp alle de stedene de spiller for tiden.

Good Time Charlie og Arle Hjelmeland "slapp" sin nye CD på Fjordblues i Sandane.

Sterk dansetradisjon
Texas Cannonballs spilte både torsdag, fredag og lørdag. Gitarist og vokalist Chris Ruest har nettopp forlatt bandet, og han var for anledningen erstattet av Dave Herrero. Bill Troiani var vikar for bassisten Preston Hubbard, som ikke hadde helse til å være med til Norge. Bandet ble likevel godt mottatt av publikum og ble stadig mer samspilt i løpet av festivalen.

Texas Cannonballs hadde for anledningen med Dave Herrero og Bill Troiani i besetningen.

Nevnes må også Eric "Slim" Zahl & the West Coast Swingers.
- De passet så godt med festivalkonseptet vårt. Det var veldig fint å danse etter, fikk jeg tilbakemelding om, forteller Hans Andenæs. Arrangørene legger ikke skjul på at det er en sterk dansetradisjon på Vestlandet. Det må du være forberedt på hvis du vil ta turen til FjordBlues i oktober neste år. Vær i så fall også klar over at det i år var fullt både på hotellet og i hyttene på campingplassen. Her gjelder det altså å være tidlig ute.  

Les mer om FjordBlues og artistene der i neste nummer av Bluesnews.

Tekst og bilder: Mona Johansen

Eric "Slim" Zahl og hans South West Swingers apellerte til danseglade på Sandane.

Fornøyde arrangører på Fjordblues, Leif Egil Verpeide (t.v) og Hans Andenæs.