Amund fikk Spellemannspris

.

Amund Maarud mottok Spellemannspris i bluesklassen under NRKs direktesendte TV-show i Folketeatret i Oslo lørdag 14. januar. Vi gratulerer! (Foto: Roald Jungård).

Det hersket en spent stemning da nominerte og andre musikkfolk ankom på den røde løperen før sending, og pressen var på jakt etter sine intervju- og fotoobjekter. De tre nominerte i blueskategorien, Rita Engedalen, Knut Reiersud og Amund Maarud var selvfølgelig alle tilstede. Amund hadde møtt opp med hele bandet sitt, og broder Henrik var en de som ble tatt til side av VG-TV og måtte svare på intrikate spørsmål.
Derfra gikk turen inn i salen i Folketeatret der vi fant oss en plass blant "musikkfiffen" og kunne nyte sceneshowet. Bluesnews' utsendte håpet underveis at det også skulle dukke opp et bluesband på scenen som kunne promotere bluesen for det norske folk i beste sendetid, men vi ventet forgjeves på det. En jobb for Norsk Bluesunion?

Alle de forskjellige prisene ble unnagjort. En av showets største profiler var Bernholt som spilte live. Han mottok pris som Årets mannlige artist og kan se tilbake på en kometkarriere i året som gikk. Jan Eggum fikk Årets ærespris. Mot slutten av showet var det omsider tid for kveldens viktigste prisutdeling: Blues. En veldresset og "stylet" Vidar Busk entret scenen med selvsikker mine og introduserte de nominerte:
- 2011 var et godt år for norsk blues. Året viste at denne sjangeren fortsatt er særdeles intakt, både gjennom plateutgivelser og via landets utallige bluesklubber.
De nominerte i kategorien blues har alle tidligere vunnet priser og blitt hedret for sin musikk. Nå skal de kjempe om Spellemannspris, og jeg kan med hånden på hjertet si at alle fortjener den. De nominerte er: Amund Maarud med plata "Electric", Knut Reiersrud & Mighty Sam McClain med plata "One Drop Is Plenty" og Rita Engedalen med plata "Chapels And Bars".
Og vinneren er – Amund Maarud!

En lettere sjokkert Amund kom seg opp på scenen, tok i mot harpa og ga blueskollega Vidar en god klem. I sin takketale sa han:
- Steike! Jeg håper dere er klar over at denne plata er laga i låven i Skaubygda, ta to gardbrukersønner. Bror min - Henrik og meg vi gjør alt, nesten alt ihopes. Så på vegne ta øss begge må jeg først tekke foreldra våres for en fantastisk backing.
Familien min som gir meg grunn til å gjøre dette.
Et fantastisk band, Erik, Egil, Bendik, Simen – ja, lista e lang. Rune Pettersen, Eivind Brydøy, Nils-Magne på booking. Musikkoperatørene –  Håkon. Tusen tusen takk. WOW !

Bluesnews møtte en yr Amund som viste stolt fram harpa etter utdelingen.
- Tenk at plata kommer ifra en låve på Skaubygda –  og så vinner vi! fikk han sagt før turen gikk videre til Spelemannsprisens nachspiel.

En velfortjent seier til Amund, Henrik og alle de andre som har vært involvert i innspilling og utgivelse av plata "Electric". Spellemannsprisen er også en god reklame for bluesbrødrenes nye platestudio i Skaubygda, "Snaxville".
Vi gratulerer så mye med prisen!

Tekst og foto: Roald Jungård.

Vinnere av bluesprisen 2011, Amund Maarud Band.

To prisutdelere, Eldar Vågan og Vidar Busk.


Vinnere av Spellemann for 2011:

Kvinnelig artist: 
Ane Brun – It All Starts With One

Mannlig artist: 
Bernhoft - Solidarity Breaks

Pop: 
Team Me - To the Treetops

Samtidsmusikk
: Håkon Thelin – Light

Rock
: Honningbarna – La alarmane gå

Country: 
Onkel Tuka – Hvit honning

Metal
: Årabrot – Solar Anus

Elektronika
: Biosphere – N-Plants

Hip Hop:
Lars Vaular – Du betyr meg

Folkemusikk/Tradisjonsmusikk: 
Ragnhild Furebotten – Never On a Sunday

Danseorkester
: Dænsebandet – Vi talas

Jazz
: Ola Kvernberg – Liarbird

Klassisk: 
Leif Ove Andsnes/Cristian Tetzlaff/Tanja Tetzlaff - Schumann – Complete Works for piano trio

Viser
: Stein Torleif Bjella – Vonde visu

Barneplate: 
Tonje Ugstad – Mygga og flua

Åpen Klasse: 
Barut – Inga Juuso - Balggis

Tekstforfatter:
Lars Vaular – Du betyr meg

Komponist: 
Rolf Wallin (Bodø Sinfonietta/Eggen/Lundeng/Torjesen) - Wire and String

Årets Nykommer / Gramo-stipend: 
Jonas Alaska - Jonas Alaska

Blues
: Amund Maarud – Electric

Årets Hit
: Plumbo – Møkkamann

Årets Spellemann: 
Bernhoft - Solidarity Breaks

Årets Musikkvideo: 
Envy - One Song

Hedersprisen: 
Jan Eggum

Produsent: 
Kåre Vestrheim

Årets innovatør
: Shining