Taj Mahal og Keb’ Mo’ til Moldejazz

.

Moldejazz har alltid bluesmusikk på programmet, og mange av de aller største stjernene i sjangeren har besøkt festivalen, som da Muddy Waters besøkte Molde i 1977, Eric Clapton i 1997, Ray Charles i 1999 og BB King i 2001. I år kommer to nye storheter til festivalen. Legenden Taj Mahal har slått seg sammen med Keb’ Mo’ i prosjektet ”TajMo”, The Taj Mahal and Keb’ Mo’band. Denne godbiten for bluesfolket vil dele scene med Bernhoft & The Fashion Bruises på Romsdalsmuseet torsdag den 20. juli. (Foto: Jay Blakesberg).

Taj Mahall og Keb’ Mo’ er to av samtidsbluesens største navn - fra hver sin generasjon. To tradisjonsbærere, men like mye to fornyere av bluesen med til sammen fem Grammypriser. Taj Mahal ble, som sønn av en jazzpianist, født til et liv i musikken. I 1963 startet Taj Mahal bandet Rising Sons, blant annet sammen med gitaristen Ry Cooder. Men det var først da han gikk solo i 1968 at karrieren skjøt fart. Han behersker instrumentene gitar, banjo, ukulele, klaver og munnspill. Som artist har han stått for mye nybrottsarbeid og mer enn femti år etter debuten er han stadig like aktiv og turnerer flittig. Taj Mahal er kanskje aller mest kjent for sin særegne og personlige stil som tar opp i seg elementer fra både country, og karibiske og afrikanske musikktradisjoner.

Sangeren og gitaristen Keb’ Mo’ platedebuterte under sitt egentlige navn Kevin Moore i 1980, men oppturen begynte for alvor med albumet "Keb’ Mo’» i 1994. Han er kjent som en uvanlig god låtskriver, og blir beskrevet som en som står i direkte forbindelse med Deltabluesen som spredte seg nordover med Missisippi-elven og ut til hele Amerika. I 1998 spilte han rollen som blueslegenden Robert Johnson i filmen «Can´t You Hear The Wind Howl?», og da filmregissørlegenden Martin Scorcese laget en dokumentarserie om blues viet han en hel episode til Keb’ Mo’ og hans musikk.

Moldejazz har dedikert torsdagen under festivalen til bluesmusikk, og vil også presentere flere bluesnavn, blant annet på scena i Alexandraparken. Disse vil bli offentliggjort i slutten av mars.

Jarle Bernhoft har spilt Moldejazz både i 2009, 2011 og 2014, og har utvilsomt evnen til å begeistre et stort publikum. Når han i sommer vender tilbake til festivalens største scene på Romsdalsmuséet har han med sin med sin supergruppe «The Fashion Bruises» og den ferske en EP´en “The Morning Comes” under armen.

Jazzinteresserte har selvfølgelig mye å glede seg over i årets festivalprogram som ble sluppet på en pressekonseranse i Molde 22. mars. Tidligere er blant annet disse navnene annonsert: Pat Metheny/Arild Andersen/Gard Nilssen, Aurora, Karin Krog & Scott Hamilton, Vijay Iyer: Holding it Down - The Veterans' Dreams,  Sigvart Dagsland med Tord Gustavsen,  Pat Metheny & Jaga Jazzist, Vijay Iyer - Craig Taborn,  Woman to Woman, Pat Metheny & Trondheim Jazzorkester,  Knut Anders Sørum og Cory Henry & The Funk Apostles.
Den engelske trompeteren Laura Jurd og hennes Dinosaur kommer til Plassen. Det gjør også Edvard Hoem som inviterer til litterær jazzklubb sammen med Jon Pål Inderberg Trio. Saksofonist Mette Rasmussen har satt sammen sitt drømmeband med storheter som Barry Guy og Zeena Parkins. Det blir konsertpremiere i Molde Domkirke på det nye samarbeidet mellom sangeren Torhild Ostad og den danske pianisten Carsten Dahl. Saksofonist Tore Brunborg og bassist Steinar Raknes utgjør årets morgengrykonsert i Reknesparken. Bandet Rohey og Skandinavias råeste rapper, Silvana Imam, vil stå to heftige klubbnetter på Plassen.