Sven Zetterberg har gått bort

.

Den triste nyheten om bortgangen til den svenske bluesartisten har blitt mottatt med stor sorg i musikkmiljøet, og ikke minst i blueskretser. Sven Zetterberg har hatt status som Sveriges ukronede blueskonge, og det europeiske musikkmiljøet har mistet en av de desidert fremste utøvere av klassisk blues og southern soul. Sven Zetterberg ble 64 år. (Foto: Roald Jungård).

Sven Zetterberg avsluttet sin juleturné sammen med Knock-Out Greg og hans band søndag 18. desember. Turnéen gikk bra og som planlagt, men Sven fortalte at han følte seg noe uvel da han kom hjem til Stockholm, kan hans nære kollega og medmusikant Mikael Fahleryd opplyse til Bluesnews. Da Sven ikke dukket opp til en avtale et par dager senere ble politiet varslet, og det var de som fant Zetterberg livløs i sitt hjem.

Zetterberg slo gjennom med Telge Blues på 70-tallet og har blant annet spilt i bandene Blues Rockers, Blue Fire, Four Roosters og Chicago Express. Han har også turnert med mange internasjonale størrelser, som Jimmy Rogers og Jimmy McCracklin.
Den som sto Sven nærmest i Norge var Knut Reiersrud, som var hans bandkollega i Four Roosters i flere år. De to fant hverandre umiddelbart både som musikere og som venner, og har hatt et nært forhold helt siden den tiden.

- Det var med sjokk og voldsom tristhet jeg, på årets mørkeste dag, mottok budskapet om at min venn og mentor Sven Zetterberg er død, forteller Knut Reiersrud til Bluesnews.

Knut minnes sin avdøde venn med disse ordene:
- Det var sjokkerende, for jeg traff Svenne i Stockholm for bare noen uker siden, og da var han som alltid energisk og fantastisk morsom, og han så fram til masse musikkprosjekter. Men hjertet hans var slitent etter et 64-årig bluesliv, og nå kunne det ikke slå lenger.

Neste år hadde vi kunnet feire 40 år som venner, Svenne og jeg. I 1977 gikk jeg i niende klasse, elsket blues over alt og reiste alene på årsmøtet til Scandinavian Blues Association i Gävle. Sven og bandet Blue Fire spilte med Lonesome Sundown og Phillip Walker. Alle på scenen var mine helter. Sven sørget for at jeg ble med til Stockholm, og fikk meg inn på jazzklubbene Mosebacke og Bullerbyn hvor han spilte.
Fire år senere traff jeg han igjen da Carsten Loly og jeg turnerte i Sverige med Slim Notini og Jan Harrington. Vi fant hverandre noe så ettertrykkelig, både musikalsk og som venner, og de neste tre årene var vi nesten uadskillelige. Enten kom Sven hit og bodde hos Kristin Berglund og meg i Asker, eller så sov jeg på gulvet hos Sven og Anna i Sødertälje.
Selv om bandet vårt - Four Roosters - bare eksisterte fram til 1984, så hadde  Sven og jeg blitt «Infinite Soulbrothers», og vi ble hverandres støttespillere og samtalepartnere i musikken alle årene som kom. Han var gudfar til sønnen min, Peder Andreas. Og så var det så innmari morsomt å være i nærheten av Sven - det vil jeg virkelig savne. Hver måned, i alle år ringte vi hverandre og diskuterte; var JB Hutto bra?, fantes det dårligere bassister enn Hayes Ware (og samtidig så bra blues), hvordan var det å spille med Floyd Jones og treffe John Brim?….. Blues-nerding Deluxe - Å som jeg elsket det. Nå er det slutt.
Takk skal du ha, Sven.
(Teksten over er gjengitt med tillatelse av Knut Reiersrud).

Tekst: Rune Endal