Buddy Guy til Notodden!

.

Notodden Blues Festival har sikret seg blueslegenden Buddy Guy til jubileumsfestivalen i august. Guy er i dag den ubestridte nummer én av de gjenlevende fra den stilskapende generasjonen bluesmusikere som erobret verden på 50- og 60-tallet. Med Buddy Guy har festivalen sikret seg det mest ettertraktede bluesnavnet en festival kan ønske seg i dag.

Buddy Guy fylte 80 år i sommer, men er fortsatt i høyeste grad svært oppegående som artist. Han både turnerer og gir ut plater. Så sent som i februar i år mottok han Grammypris for årets beste bluesalbum med utgivelsen ”Born to play the Guitar”. Grammy har han for øvrig vunnet hele 7 ganger, inkludert den prestisjetunge Grammy Lifetime Achievement Award.

Det er en fjær i hatten for festivalsjef Jostein Forsberg å kunne presentere denne jubileumsgaven til bluesfolket:
- Yezz! Vi har fått til den bookingen som vi vi virkelig ønsket oss for vårt jubileum i 2017. Buddy Guy er bluesens definitivt største navn, og nå er han klar for Notodden Blues Festival lørdag 5. august. Guy ble innrullert i Rock and Roll Hall of Fame i 2015, og det er kort og godt ingen over og ingen ved siden av Buddy Guy. Det var ytterst viktig for oss å få han på plass til neste års festival, og vi flyr han inn fra Chicago eksklusivt for denne konserten. Dette har vi jobbet hardt og intenst med,» sier festivalsjef Jostein Forsberg i en presseuttalelse.

Buddy Guy er født i Louisiana i 1930, men har bodd i Chicago siden 1957. Det var her han utviklet sin særegne spillestil som bidro til å endre bluesmusikken og sette standarden for den gitardominerte rocken som utviklet seg fra slutten av 1960-tallet. I Chicago på denne tiden var han en del av et svært celebert selskap med avdøde storheter som Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Little Walter og Koko Taylor. Buddy Guy har gjennom karrieren både holdt bluestradisjonene ved like og bidratt til å bringe musikkformen fremover. Storheter som Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan og The Rolling Stones har trukket fram Guy som sin største inspirasjonskilde. «He’s the top honcho now» sa Keith Richards nylig om Buddy Guy. Eric Clapton har uttalt at Buddy Guy var for ham det Elvis var for andre, mens Stevie Ray Vaughan har sagt "Without Buddy Guy, there would be no Stevie Ray Vaughan".

- I et år der The Rolling Stones får enorm oppmerksomhet med sitt bluesalbum «Blue and Lonesome», så føles det helt riktig at vi har «The real thing» i form av Buddy Guy på plakaten. 2016 har vært et år der vi har sett mange storheter forsvinne, og Buddy Guy er «the last man standing» av de ikoniske bluesgigantene. Det er all grunn til å benytte denne unike anledningen til å se en av musikkhistoriens største gjenlevende legender. Han er fremdeles i storform og sprudler av spilleglede,» sier Jostein Forsberg.   

Buddy Guy har tidligere besøkt Notodden Blues Festival i 1999, 2002 og 2009.

Tekst: Rune Endal

Buddy Guy på Notodden i 2002. (Foto: Rune Jensen).


Buddy Guy på storscena på Brygga på Notodden i 2009. (Foto: Roald Jungård).