Bluesfavoritter til jubileet på Notodden

.

De første artistene til sommerens jubileumsfestival på Notodden er lansert, og festivalen gir et klart signal om at det skal dreie seg mye om reinspikka blues på 30-årsjubileumet! Blant de annonserte finnes mange artister som står høyt oppe på ønskelista for bluespublikummet, blant annet kommer Charlie Musselwhite og Bob Margolin (bildet) med ei solid bluespakke fra Chicago.

Det er gledelig å se at festivalen på denne måten møter den pågående debatten om at bluesfestivalene «vannes ut» med lettselgelig rock og pop. I høst etterlyste festivalen publikums ønsker for jubileumsprogrammet gjennom Facebook. Nå har de tatt tilbakemeldingene på alvor og lagt fundamentet for et bluesprogram som vil glede mange.
Den nevnte Chigagobluespakka vil i tillegg til Musselwhite og Margolin inneholde Bob Stroger, Billy Flynn, Christone «Kingfish» Ingram og Kenny Smith. Charlie Musselwhite lærte sin blues ved å frekventere bluesklubbene i Chicago på 60-tallet. Sammen med Paul Butterfield og Mike Bloomfield søkte han opp Muddy Waters, Howlin’ Wolf og de andre bluespionerene på klubber i byens svarte bydeler. Bob Margolin var gjennom en årrekke gitarist i Muddy Waters Blues Band. Han spilte også på de fire suksessfulle Muddy-platene som ble produsert av Johnny Winter. Han var også med på Johnny Winters innspilling, Nothing But The Blues.

Det vil også bli Mississippiblues på festivalen. I Blues Caravanen fra Mississippi finner vi folk som Super Chikan, Heather Crosse, Anthony Sherrod, Lala & Lee Williams. Enda mer Mississippiblues blir det når Bill Abel slår seg sammen med de norske Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm.

En konsert som garantert vil samle «menigheten» er gjenforeningen av den amerikanske søskentrioen Trampled Under Foot med Danielle Nicole Schnebelen i spissen. Bandet har gjestet Norge en rekke ganger tidligere, men har de siste årene hatt pause da de har holdt på med andre prosjekter.
En artist som nordmenn aldri får nok av er sangerinna Beth Hart. Denne gangen kommer hun til Norge med en litt annerledes plate i bagasjen, der hun flørter med old schoool R&B og Billie Holiday- og jazz-inspirert musikk.
Et annet amerikansk navn som garantert vil bidra til festen i bluesbyen er den underholdende trioen Reverend Peyton’s Big Damn Band.

Våre tyske bluesfavoritter gjennom mer enn 20 år, BB & The Blues Shacks, kommer til Notodden sammen med den Sør-Afrikanske sangerinna Bonita og egen blåserrekke. De har sammen turnert over hele Europa den siste tiden og mottatt helt strålende tilbakemeldinger.

Festivalprogrammet kan også by på godbiter fra Sverige. Blueskongen selv, Sven Zetterberg kommer med sitt faste band, og det gjør også den fremadstormende, unge sangerinna Ida Bang.

Vi følger spent med på hvilke andre navn vi kan vente oss på jubileumsfesten på Notodden 3.-6. august.

Tekst: Rune Endal