Daniel Eriksen til European Blues Challenge 2017

.

Daniel Eriksen skal representere Norge i den europeiske bandkonkurransen European Blues Challenge i april neste år. Eriksen ble stemt fram av Norsk Bluesunion og de norske medlemmene i European Blues Union. Konkurransen blir avholdt i den danske byen Horsens.

Den 7. og 8. april neste år er det sjuende gang det skal kåres en «europamester» i blues. Da møtes 20 bluesband fra like mange europeiske land for å kjempe om tittelen. Det har tidligere vært to norske vinnere i EBC. I 2012 i Berlin vant Rita Engedalen & Backbone og i år stakk Eric «Slim» Zahl & The South West Swingers av med seieren i Torrita di Siena i Italia. Andre norske deltakere som har vært med i European Blues Challenge er Vidar Busk, JT Lauritsen & Buckshot Hunters, Pristine og Yngve & His Boogie Legs.

Den norske representanten blir valgt ut i fellesskap av medlemsklubbene i Norsk Bluesunion og medlemmene i European Blues Union. Det skjer på den måten at NBU-klubbene nominerer kandidater som EBU-medlemmene stemmer over. For 2017 var det Daniel Eriksen som vant denne avstemningen. De andre nominerte var Reidar Larsen, Tiger City Jukes, Tito Lausteen Quartet, Amund Maarud, Little Andrew, GB Blues Express og Blått Rom.

Daniel Eriksen er opprinnelig fra Tromsø, men har bodd i mange år i Langesund. Han har i løpet av de siste årene blitt et veletablert navn på blues-scener rundt omkring. Han er en genuin bluesmann, og hans slide-gitarstil er inspirert av de store mesterne innen Deltabluesen. Eriksen har også selv reist hyppig til de amerikanske sørstatene for å spille og for å hente inspirasjon og komme nær «røttene». Eriksen spiller i flere forskjellige settinger, både alene, sammen med Vidar Busk, trommeslageren Stig Sjøstrøm, eller også med band. Eriksen har gitt ut fire CD-plater. I 2014 mottok han Spellemannsprisen i kategorien Blues for utgivelsen «Moonshine Hymns». I 2015 ble Eriksen tildelt Notodden Blues Festivals ærespris.

- Han har målbevisst videreutviklet sin slidegitar-baserte blues inspirert av de opprinnelige bluespionerene fra Mississippi Delta. Mississippi Fred McDowell, Blind Willie Johnson, Charley Patton, Son House og Robert Johnsen er viktige bærebjelker i bluesen til Daniel Eriksen, men han har også lært direkte av moderne bluesmenn som Roy Rogers, Bob Brozman og John Mooney. Daniel Eriksen er en sterk musikalsk personlighet i det norske bluesmiljøet. Blues fra Mississippi Delta har vært hans store lidenskap, og han har vært med på å popularisere denne sjangeren i Norge, uttalte juryen i sin begrunnelse da Eriksen ble tildelt bluesprisen på Notodden.

Vi ønsker Daniel og hans medmusikanter lykke til i European Blues Challenge i april neste år, og vi håper mange nordmenn finner veien til Horsens for å heie fram det norske bandet.

Tekst: Rune Endal - Foto: Roald Jungård

Daniel Eriksen ble overrakt bluesprisen på Notodden av ingen ringere enn Steven Van Zandt. (Foto: Roald Jungård).