God festivalstemning i stormen i Frederikshavn

.

Den første helgen i november betyr bluesfestival i Frederikshavn, noe også mange nordmenn har oppdaget. Flere hundre nordmenn fant veien til byen denne helgen, og koste seg med musikk, samvær og dansk hygge sammen med et stort dansk publikum. Værgudene gjorde sitt til at det var greit å holde seg innendørs, regn og vind med storm i kastene gjorde opphold ute til en relativt utrivelig opplevelse. En av headlinerne var amerikanske Mr. Sipp (bildet).

Artisten som åpnet programmet fredag var populære Ruthie Foster. Texasdamen gjorde en herlig konsert og sjarmerte publikum, som elsket henne. Siste låten før ekstranummeret var en inderlig versjon av hennes låt Phenomenal Woman, som hun tilegnet alle kvinnene i salen.

Entertaineren Mr. Sipp
Mr. Sipp vant International Blues Challenge i 2014, og gjorde en glimrende konsert. Han er en utadvent entertainer, stor gitarist og har en flott stemme. Han hadde seg en lang tur rundt i salen og fikk god kontakt med publikum. Med et bilde av Martin Luther King Jr. i front av en menneskemengde på bakteppet og med ”Kingfish” Ingram som gjest på gitar gjorde han en flott versjon av Sam Cookes udødelige A Change Is Gonna Come. Et svært stemningsfullt og spesielt øyeblikk.

West Weston
Joanna Connor måtte melde avbud på grunn av sykdom, og i full fart fikk festivalen en god erstatter på plass. Den engelske munnspilleren Steve ”West” Weston tok med seg sin faste makker Paul Garner på gitar, og trommet sammen et skandinavisk band med danske Ronni Boysen på gitar, norske Alexander Pettersen på trommer og svenske Magnus Lanshammar på bass. Sammen presenterte de en god dose klassisk blues og avsluttet fredagskvelden på en god måte. Denne gjengen byr på skikkelige saker!

Robben Ford med storband
Lørdagsprogrammet startet tidlig, med supergitaristen Robben Ford klokken 16. Han spilte denne gangen sammen med storbandet Nordkraft Big Band, som han også har samarbeidet med tidligere. Samspillet fungerte utmerket og de gitarglade kunne kose seg med en av verdens beste gitarister i godt slag.

Ungt gitartalent
Neste navn ut på hovedscenen, var den 17 år gamle Christone ”Kingfish” Ingram fra Clarksdale, Mississippi (bildet over). Gjetordene om dette gitartalentet har allerede gått i bluesmiljøet i flere år, og ryktene har ikke vært overdrevet. Han er allerede en fullbefaren gitarist og gjorde en god konsert, som han avsluttet med en hyllest til Prince med låten Purple Rain.

Roy Rogers regnes som en av de beste slidegitaristene innen bluesen. Han var tidligere ofte å se i Norge, men nå er det (så vidt vites) lenge siden han har vært her til lands. Han spilte både på Freddy´s på lørdag ettermiddag og i storsalen om kvelden.

Svak headliner
Et av festivalens hovednavn var Holle Thee Maxwell, som ble backet av en erfaren gjeng Chicagomusikere i Willie Dixons originale Chicago Blues All Stars. Her fikk vi dessverre festivalens store nedtur. Bandet spilte seg først gjennom en rekke standardlåter, men virket ikke spesielt inspirerte. Først etter en drøy time kom Holle Thee Maxwell på scenen, og for en entre! Med sin glitrende, grønne kreasjon og lange, blonde fletter lignet hun et ferdigpyntet juletre, og et lettere lamslått publikum fikk en ikke spesielt god versjon av Otis Reddings I´ve Been Loving You Too Long. Resten av konserten fortsatte i samme spor, med relativt kleine publikumsfrierier og låter som vi har hørt så mye bedre versjoner med av andre artister. Dette var ingen god kveld for Chicagobluesen. De dro også ut sin tilmålte spilletid, og dermed stjal tid fra det siste bandet, norske Eric "Slim" Zahl and the South West Swingers.
Da Europas regjerende bluesmestere endelig entret scene, var det veldig hyggelig å være norsk. For et feiende flott band dette har blitt! De trøkket til og gikk på med dødsforakt for å tenne gløden i den delen av publikummet som fremdeles var til stede. Med stor sjarm og eminent showmanship gikk akkurat det som en drøm, og bandet klarte å fyre opp publikum til en herlig festivalfinale. Med fare for anklager om hjemmedømming, så må det være lov å si at konserten ble et av høydepunktene på helgens festival.

Akustisk scene
Festivalen har også en mindre akustisk scene, der konsertene overlapper omriggingspausene på hovedscenen. Det er en intim og koselig scene, der publikum kommer tett på artistene. Programmet her var variert og av god kvalitet. Fredag spilte Doug Deming and the Jewel Tones, med Steve Guyger på munnspill. Stilren gammeldags blues og R´n´B. Senere spilte Corey Harris, som alltid gjør fantastiske konserter med tradisjonell Deltablues.
Lørdag spilte Doug McLeod, så Mitch Kashmar Band, Watermelon Slim og tilslutt det unge, danske bandet Cornfeds. Det viste seg å være en frisk gjeng, som spilte hillcountry-inspirert musikk, med både banjo og vaskebrett. Veldig dyktige og sjarmerende.

Konserter på Freddy’s
De siste årene har festivalen også samarbeidet med musikkpuben Freddy´s . I år var puben utvidet og hadde fått en ny flott scene. Bedre plass og mange nye sitteplasser gjorde at tidligere års klaustrofobisk trange konserter var en saga blott. Christone ”Kingfish” Ingram tyvstartet festivalen med konsert torsdag kveld. På dagtid fredag og lørdag var det godt besøkte konserter med henholdsvis Doug McLeod og Watermelon Slim (bildet under) fredag og Roy Rogers på lørdag. Nytt av året var avslutningskonserter på Freddy´s etter at det offisielle programmet var ferdig i Det Musiske Hus. Ikke alle vil rett i seng selv om det har vært en lang kveld med musikk, og det var stor stemning og godt besøk på Freddy´s.

Avslutningen av festivalen gikk ikke fullt så smertefritt.  En heftig høststorm gjorde at ferjer ble innstilt eller sterkt forsinket, og mange nordmenn endte med å bruke et par døgn hjem til Norge. Forhåpentligvis er det minnene om en fin festival og de mange gode musikkopplevelsene som blir sittende lengst!
Festivalen var, om ikke utsolgt, så godt besøkt. Festivalleder Peter Astrup er allerede i gang med å planlegge neste års festival, som da vil skifte navn fra Frederikshavn Bluesfestival til Blues Heaven.

Les mer om festivalen i desembernummeret av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Roald Jungård

Headlineren Holle Thee Maxwell leverte en flau opptreden.Ruthie Foster var et av festivalens store høydepunkter.Robben Ford leverte en flott ettermiddagskonsert sammen med Nordkraft Big Band. 

Eric "Slim" Zahl & co avsluttet festivalprogrammet på mesterlig vis.