Strålende mørketidsblues

.

Siste helg i oktober gikk Dark Season Blues av stabelen for 14. gang. Hele 15 band fra åtte land sørget for at årets festival i Longyearbyen ble en strålende markering av inngangen til mørketiden. Blant dem var engelske Laurence Jones og hans band (bildet).

Det går gjetord om verdens nordligste bluesfestival, og det er ikke uten grunn. Svalbards administrasjonssenter er i seg selv et eksotisk reisemål, med skilt som advarer mot isbjørnfare og innbyggere som bærer sine gevær med den største selvfølgelighet. Mørketiden skaper i tillegg en unik stemning rundt artister og andre tilreisende, lokale deltakere og bidragsytere som oppholder seg på den lille plassen under festivalhelgen. Eksotiske spillesteder som daganlegget til en nedlagt gruve og det 60 år gamle samlingsstedet «Huset» setter en ekstra spiss på opplevelsen. Og på toppen av det hele er festivalen kjent for å være profesjonelt arrangert og ha et omfattende og variert program. Slik var det også i år.
I programheftet sto det hele 37 konserter fordelt på 14 scener, med den britiske veteranen Stan Webb (bildet under) på første side og canadiske JW-Jones og britiske Laurence Jones på de neste sidene.  

Mange av høydepunktene kunne slett ikke leses ut av programmet. Det var nemlig slik at mange av disse ble skapt når artistene besøkte hverandre på scenen i løpet av festivalen.
Både torsdag og fredag kveld var det konserter på tre puber samtidig. Lørdag var det de to scenene på Huset som var i bruk. I tillegg ble det arrangert en rekke andre arrangementer som skolekonsert, barnehagekonsert, ungdomskonsert, blueslunsj, bluesmiddag, kirkekonsert, gruvekonsert, artistintevju og jam. Heldigvis spilte alle artistene minst to ganger, så det var mulig å høre alle uten å løpe beina av seg.     
I tillegg til artister og frivillige var om lag 1.000 personer publikum en eller flere ganger i løpet av festivalen. Av disse var nesten halvparten tilreisende. Det er et imponerende antall på en plass med om lag 2000 innbyggere.  

Inntrykkene fra årets festival er mange. Svært mange. Du kan lese mer om dem i festivalreportasjen i neste nummer av Bluesnews.
 
Neste år fyller Dark Season Blues femten år. Arrangørene har allerede startet bookingen til jubileumsfestivalen. De vil ikke røpe noe, men lover stor variasjon og høy kvalitet. Vi tipper at det er mange som allerede nå vet at de kommer til å befinne seg på 78 grader nord siste helga i oktober.

Tekst og foto: Mona Johansen

Andreas "Little Andrew" Stamnes, Robert "Freightrain" Parker og Grace Lougen på Kroa torsdag kveld. 

Blått Rom med Ronnie Jacobsen, Robert Skoglund, Richard Gjems og Øyvind Stølefjell på Barentz Pub fredag kveld.Spanske Victor Puertas & The Mellow Tones på vei til konsert i Longyearbyen.