Chess Records’ grunnlegger Phil Chess er død

.

Plateprodusenten Phil Chess og en av grunnleggerne av det legendariske Chicagoblues-selskapet Chess Records er død. Sammen med sin bror introduserte han storheter som Muddy Waters, Chuck Berry, Bo Diddley og Etta James for en hel verden. Chess døde i sitt hjem i Tuscon, Arizona den 19. oktober, 95 år gammel.

Phil Chess – eller Fiszel Czyż – ble født i Polen i 1921 av jødiske foreldre. Sammen med familien utvandret han til USA i 1928 der de tok navnet Chess. i 1950, etter først å ha tjenestegjort i militæret og investert i flere barer og klubber på Chicagos «South Side», kjøpte han og broren seg inn i Aristocrat Records. Snart tok de over hele eierskapet og endret i 1950 navnet til Chess Records. De spesialiserte seg på «race music», som svart musikk ble kalt på denne tiden. De skrev kontrakt med navn som Willie Dixon, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Bo Diddley, Chuck Berry, Sonny Boy Williamson, Etta James, John Lee Hooker, Elmore James og Buddy Guy. Selskapet fikk sin første suksess med Muddy Waters. Chessbrødrene fungerte som produsenter under innspillingene med artistene.

Etter Chess’ død har Buddy Guy kommet med denne uttalelsen til den amerikanske avisen Sun Times:
- Phil og Leonard Chess spilte inn musikken som ingen andre var opptatt av – Muddy, Howlin’ Wolf, Little Walter, Sonny Boy, Jimmy Rogers, jeg kunne nevne i fleng – og i dag kan du gå nedover State Street og betrakte et portrett av Muddy som er ti etasjer høyt. Chessbrødrene har mye av æren for det. De startet Chess Records og gjorde Chicago til det det er i dag, verdens blueshovedstad. Jeg vil alltid være takknemlig for det.

Låtene som ble spilt inn på Chess de første årene har blitt rock’n roll- og bluesklassikere og blitt fundamentet for utviklingen av blues og rock’n roll, låter som Chuck Berrys «Johnny B. Goode» og Roll Over Beethoven», Ike Turners «Rocket 88», Muddy Waters’ «Mannish Boy», Bo Diddleys «I’m a Man» og Howlin’ Wolfs «Smokestack Lightning».
- The Blues had a baby, and they named it rock and roll, har Muddy Waters en gang uttalt.

Chess Records hadde også stor betydning for utviklingen av musikken på den andre siden av Atlanteren. The Rolling Stones tok sitt navn etter en låt av Muddy Waters på Chess, og både de og de fleste andre R&B-band under den store bluesboomen i England på 60-tallet covret og var inspirert av låter fra Chesskatalogen.

Historien om Chess var inspirasjon for filmen Cadillac Records, der Adrien Brody spiller rollen som Leonard Chess. Leonard døde allerede i 1969 bare 52 år gammel, bare noen få måneder etter av labelen var solgt. I 1972 fikk Chess sin første nummer 1-hit på de amerikanske listene med Chuck Berrys «My Ding-a-Ling». Phil Chess trakk seg ut av musikkbransjen like etter.
Phil og Leonard Chess ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 1995 for sin innsats for stilarten.

Tekst: Rune Endal