Stax-legenden William Bell til Nidaros i april

.

En av de fremste artistene fra den klassiske soulmusikkens storhetstid på 60-tallet gjorde comeback på plate i 2016. William Bell var en av grunnleggerne av det som i dag blir omtalt som The Stax Sound. Han var tilknyttet den kjente labelen både som låtskriver og sanger. I april kommer han til Nidaros Bluesfestival i Trondheim.

William Bell startet sin karriere i backingbandet til Ruphus Thomas. Etter først å vært knyttet til Stax som låtskriver, ga han ut sin første selvkomponerte låt i 1961, «You don’t miss your water». Den ble Stax’ første store hit og også gjennombruddet for William Bell. Han fikk på nytt stor oppmerksomhet i 1967 da Albert King fikk en stor hit med «Born under a bad sign», som Bell skrev sammen med Booker T . Jones. Låten ble også gjort kjent og covret av store artister som Eric Clapton, Cream, Paul Butterfield, Etta James, Buddy Guy og Koko Taylor.
Bell fulgte opp «You don’t miss your water» i 1968 med hitlåten «A tribute to a king», som var en hyllest og avskjed med kollegaen Otis Redding, som gikk bort i 1967. Bell ga ut musikk på forskjellige selskaper utover 70-, 80- og 90-tallet, uten å oppnå samme suksess som på 60-tallet.

I 2016 ble Bell en del av Stax Records som ble startet opp igjen etter å ha ligget nede i flere tiår. Utgivelsen «This is where I live» blir omtalt som et av årets største comeback i musikkindustrien, og har fått strålende kritikker verden over. Plata er Bells første på et større selskap på mer enn 30 år. Den er produsent av Grammyvinner John Leventhal, som bl.a. har jobbet med Roseanne Cash, Jackson Browne, Dolly Parton, Willie Nelson, Joe Cocker og Donald Fagen.

I senere tid har Bell gjort seg bemerket på Jools Hollands TV-show sammen med Joss Stone, og ikke minst gjorde han en fantastisk versjon av You Don’t Miss Your Water i showet «Memphis Soul», som ble sendt på TV i USA med Barack og Michelle Obama som vertskap.

Bell har blitt tildelt R&B Pioneer Award fra Rhythm & Blues Foundation, W.C. Handy Heritage Award fra Blues Foundation i Memphis, og BMIs Songwriter Award. Han er innlemmet i Georgia Music Hall of Fame og Memphis Music Hall of Fame, og han finnes i utstillingen hos the Stax Museum i Memphis.

Du kan høre William Bell og hans 10 manns store band på Royal Garden Hotel under Nidaros Bluesfestival lørdag den 27. april 2017.

Sjekk ut William Bell på www.williambell.com
Se klippene fra det Hvite Hus og Jools Hollands show her:
https://www.youtube.com/watch?v=l97vpagft7Y
https://www.youtube.com/watch?v=6e2YqD5YkQA

Tekst: Rune Endal