Buckleys på flyttefot

.

Klubben Buckleys Roots & Blues Joint i Oslo har siden starten i 2008 etablert seg som en kvalitetsleverandør av konserter i roots-sjangeren. Beliggende i en liten sidegate rett ved Karl Johan har stedet blitt et tilholdssted for både Oslo Bluesklubb og Norsk Americana Forum. Nå er snart eventyret i Arbeidergata over. På vårparten i 2017 stenges dørene til lokalet som har huset så mange fantastiske konsertopplevelser. På bildet Rolf Johannessen og Raymond Stubben utenfor Buckleys.

Bakgrunnen for stengingen er at gården klubben ligger i har blitt solgt, og ny gårdeier har sagt opp leiekontrakten. Kontrakten går ut april neste år, men det arbeides for å forlenge den til ut juni, slik at bluesklubben og Norsk Americana Forum kan få avsluttet sine program før sommeren.

Både Oslos blueselskere og tilreisende bluesfolk har hatt Buckleys som et fast tilholdssted i Oslo. Her har Oslo Bluesklubb holdt sine konserter og Buckleys har også booket mange artister og band som interesserer bluesfolket. I fjor fikk klubben, med støtte fra Musikkutstyrsordningen, nytt lydanlegg, og kan i dag tilby et topp anlegg, som betjenes av dyktige lydteknikere. Anlegget blir med på flyttelasset.
- Vi arrangerer rundt 250 konserter hvert år,  forteller Raymond Stubben, en av Buckleys drivere . – Vi har ikke hatt mye penger, og har investert penger som har kommet inn i driften. Vi har vokst sakte, men sikkert. Noen gullgruve har det ikke vært, men jeg er ikke så opptatt av penger, det er ikke det som driver meg.

Raymond forteller at de har jobbet systematisk med å skape en god klubb, hvor livemusikken står i høysetet. Møtet mellom artist og publikum har vært det viktigste. De har vært ”våkne” og jobbet hardt for å unngå problemer med fyll, vold og tyverier, som ofte er et problem på utesteder i Oslo sentrum. Ønsket har vært å skape et stamsted med hyggelig miljø og god stemning, der klimaks er selve konserten, ikke festen etterpå, noe Raymond mener de har fått til. Raymond har 26 års erfaring fra utelivet i Oslo, der han blant annet har vært barsjef på Per På Hjørnet og Herr Nilsen, så han vet hva som skal til.
- En konsert på Buckleys skal være en fest for ånden, ikke for fylla, mener Raymond.

Før Buckleys åpnet var en stor gjeng med støttespillere med på dugnad både dag og natt i over en måned for å få alt klart. Rundt 60 personer var innom med skrutrekker, sag og hammer for å få alt klart til den store åpningen. I den nye situasjonen som har oppstått, er ikke Raymond ute etter å få sympati eller å sutre. Men han håper på engasjement og oppslutning fra samarbeidspartnere og gjester, slik at klubben kan gjenoppstå og beholde de gode kvalitetene.
Ledelsen på Buckleys er allerede i gang med å sondere terrenget for å finne et nytt sted å være. Raymond ser for seg et sted som ikke ligger så langt unna dagens lokale, helst innen fem minutters gange, slik at de kan få med dagens stamgjester videre. Han og medeier og barsjef Alex Struve ønsker å drive klubben videre, og utvikle kvalitetene ved spillestedet.

På spørsmål om den beste konsertopplevelsen på klubben så langt, finner Raymond det vanskelig å trekke frem en enkelt konsert.  
- Bluegrass-miljøet i Oslo imponerer meg, og særlig de månedlige jammene. Omtanken blant disse folka er noe særskilt. Barneblueskonsertene er også spesielt, samt besøket vi hadde av United by Music (prosjektet som Candye Kane jobbet med) og den norske utgaven av bandprosjektet i fjor, forteller Raymond. - Den opplevelsen sitter godt i meg fremdeles, og jeg skulle ønske vi kan arrangere tilsvarende saker oftere, jeg ser det som både viktig og givende. Han nevner også den nylig avholdte konserten med Eric Taylor som en fantastisk opplevelse som brakte frem de store følelsene.
- Og det var jo litt ironisk at flesteparten var på Parkteateret på Paal Flaatas releasekonsert for albumet der han synger Townes Van Zandts sanger, mens her spilte Eric Taylor, som faktisk spilte med Townes i Texas. De var svirebrødre og nære venner. Historiene var mange, med sprit og dop som bakteppe. På en lengre hyttetur skal de visstnok ha stjålet et esel!

Leder i Oslo Bluesklubb, Rolf Johannessen, har i løpet av sitt 21 år lange styreverv i klubben vært med på å bytte tilholdssted en del ganger tidligere, 8 ganger, kommer han til etter en kjapp oppsummering.
Han fremhever at samarbeidet med Buckleys har vært, og er, veldig bra, og at klubben ønsker å følge Buckleys videre. Han håper på at Buckleys kan finne et godt hjem før høstsesongen for klubben starter opp igjen i midten av august neste år. Å finne et annet fast tilholdssted i Oslo med samme kvaliteter er ikke enkelt. Mange steder må arrangørene betale en høy leie til klubben for å få sette opp konserter, og det tåler ikke en bluesklubbkasse, som sikkert mange bluesklubber har erfart.

Enn så lenge booker Oslo Bluesklubb konserter ut april neste år mens de ser an hva som skjer med Buckleys. Men Rolf lover at det kommer mange godbiter før den tid. I romjulen kommer Kid Andersen og Terry Hanck tilbake på den faste Norgesturen de har annenhver jul, og på vårparten kommer store navn som Nick Moss, Knut Reiersrud og Daniel Eriksen.

Innen dørene på Buckleys i Arbeidergata stenges for godt, en gang til neste år, er det business as usual. Med konserter flere dager i uka finner en musikkelsker alltid noe å glede seg over.  Og Raymond Stubben lover allerede nå en real utflyttingsfest!

Tekst og foto: Nina Hanssen